Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Handelsblatt című német üzleti lap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában Jens Weidmann - aki Bundesbank elnökként tagja az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának is - kijelentette, nem híve annak, hogy mindig rögtön az állam segítségéért kiáltsanak és tőle várják a megoldásokat.

Egy piacgazdaságban a vállalatok feladata, hogy a fogyasztók igényeit kielégítő termékeket fejlesszenek ki - mutatott rá Weidmann, aki szerint egyelőre nincs nyomós ok arra, hogy az euróövezeti jegybank saját digitális devizát fejlesszen ki. Addig is, hogy versenyezni tudjanak az ilyen termékekkel, olcsóbb és gyorsabb pénzátutalási rendszerek kidolgozására szólította fel az euróövezeti bankokat.

A német jegybankár jó ideje figyelmeztet arra, hogy óvatosságra van szükség a magánszektor kriptodevizáit illetően. Véleményével nincs egyedül, számos európai tisztségviselő fejezte ki aggodalmait az Egyesült Államoknak a Facebook Libra projektje miatt.

A Facebook tavaly júniusban jelentette be, hogy libra néven kriptodevizát készül létrehozni a nemzetközi fizetési forgalom megkönnyítése, illetve a világ pénzügyi szolgáltatásokkal még le nem fedett területeire való kiterjesztése érdekében. A libra stable coin lenne, azaz árfolyamát egy valódi devizákból és állampapírokból képzett kosárhoz kötnék.

A libra, csakúgy mint a bitcoin és a kriptodevizák nagy többsége mögött a blokklánc technológia, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszer áll.

Ugyanakkor Christine Lagarde, az ECB elnöke - csakúgy mint Mark Carney, a brit jegybank kormányzója - úgy véli, hogy a központi bankoknak át kellene gondolniuk, van-e értelme saját digitális devizát kifejleszteniük és bevezetniük. Lagarde ezt a kérdést beemelheti az ECB monetáris stratégiájának átfogó felülvizsgálatába, amely a tervek szerint e hónapban indul el.

A Bundesbank elnöke a Handelsblattnak kijelentette, nem ellenzi, hogy a központi bankok ilyen vizsgálódást indítsanak. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy egy ilyen döntésnek először minden előnyét és hátrányát világosan megállapítsák. Addig is bármilyen devizát pénzügyi felügyelet alá kell vonni a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében.