Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Interfax orosz hírügynökség által idézett egyik forrás szerint Oroszország napi 11,1 millió hordó kőolajat bányászott június első hetében.

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban napi 10,97 millió hordó volt az orosz olajtermelés. Oroszország egy korábbi megállapodás keretében ígéretet tett arra, hogy 11 ezer hordó alá szorítja napi olajtermelését.

A megállapodás 2017 januárjában lépett életbe és a jelenleg 2018 végéig tartó termeléskorlátozási szerződés keretében az OPEC 14 tagja és tíz, a szervezeten kívüli nagy olajtermelő ország napi 1,8 millió hordóval fogta vissza a globális olajkínálatot.

A csökkentés eredeti célja a globális olajtartalékok ötéves átlagra csökkentése volt, amit mostanra nagyjából sikerült is elérni.

Az olajár a korlátozás bevezetése, 2017 eleje óta mintegy negyven százalékkal emelkedett.

Elemzők szerint az Irán ellen esetleg életbe lépő amerikai szankciók olajpiaci hatásának semlegesítésére vezethető vissza a növekvő orosz olajtermelés.

Donald Trump elnök május elején jelentette be az Egyesült Államok kilépését az iráni atomprogram korlátozására 2015-ben kötött nemzetközi egyezményből, és egyúttal kilátásba helyezte az Irán elleni szankciók újbóli életbe léptetését.

Az S&P Global Platts elemzők körében végzett felmérése szerint az intézkedés közvetlen hatása napi 200 ezer hordó iráni olajexport kiesése lenne, ami további hat hónap elteltével akár napi 500 ezer hordóra is növekedhetne. Egyes elemzők szerint viszont a világpiaci kínálat csökkenése akár napi egymillió hordóra is rúghat.

A Wall Street Journal értesülése szerint a piaci aggodalmak mérséklését, a piaci egyensúly megteremtését célozza az is, hogy az OPEC legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia a múlt hónapban több mint napi 100 ezer hordóval, napi mintegy 10 millió hordóra bővítette olajtermelést, amit júniusban további napi 100 ezer hordóval tervez növelni.

Az amerikai szankciók november elején lépnének életbe, és a washingtoni pénzügyminisztérium arra szólította fel az iráni kőolajat importáló országokat, hogy a rákövetkező hat hónapban fokozatosan csökkentsék vásárlásaikat.

A kép forrása: Shutterstock.