Jó hír az autósoknak, ha délre tartanak: autópálya épül

A legfrissebb információk szerint elkészül Szerbiában a bánáti autópálya, amely a várakozások szerint hozzájárulhat a Vajdaság keleti részének fejlődéséhez.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 18. péntek, 10:48
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

Újabb információk láttak napvilágot a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék autópályával kapcsolatosan - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. A szerb sajtó által közölt hírek szerint az autópálya mintegy száztíz kilométer hosszú lesz, s jelentősen hozzájárul majd Vajdaság keleti részének a fejlődéséhez, emellett Pancsova is sokkal gyorsabban megközelíthetővé válik. Az építési költséget 600 millió euróra becsülik.

A szerb kormány több mint másfél évvel ezelőtt fogadta azt a határozatot, amely alapján megépülhet a bánsági Nagybecskereket (Zrenjanin) Belgráddal összekötő észak-déli irányú autópálya.

Az indoklás szerint a Vajdaság tiszántúli régiója, a Bánát (vagy Bánság) gazdasági ereje, az onnan az ország belseje felé áramló tőke nagysága teszi szükségessé, hogy a korábban ide tervezett gyorsforgalmi út helyett autópályát építsenek - írta az autopro.hu.

A Belgrád-Nagybecskerek már a második észak-déli nagy sebességű közúti összeköttetést jelentené Vajdaság Autonóm Tartományban, hiszen a tranzitforgalom nagy részét a Szabadka-Újvidék sztráda bonyolítja. Ráadásul a szakasz megépülésével, majd annak észak felé való folytatásával megnyílna a lehetőség arra, hogy Temesvár irányában a Bánság romániai részével is megszülessen majd egy modern közúti kapcsolat.

HOZZÁSZÓLÁSOK