Jó hír jött Kínából

Enyhén gyorsult a kínai szolgáltató szektor növekedése decemberben.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 4. péntek, 08:07
Fotó: Shutterstock

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének pénteken közzétett adatai szerint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke június óta a legmagasabb szintre, 53,9 pontra emelkedett a novemberi 53,8 pontról. Az adat meglepetést okozott, mivel elemzők erős lassulásra, 52,9 pontra számítottak decemberről - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index decemberben öthavi csúcsra, 52,2 pontra nőtt a novemberi 51,9 pontról. A mutató emelkedését a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor egyaránt támogatta: a szolgáltatók teljesítménye stabilan nőtt, míg a feldolgozóiparé kéthavi stagnálás után enyhén emelkedett.

Dacára a kibocsátás erős növekedésének az új megrendelések állománya csak enyhén bővült: a szolgáltatási ágazatban mérsékelten, a feldolgozóiparban pedig csak kis mértékben. Hasonló a helyzet a külföldi megrendeléseknél is.

A foglalkoztatottság a szolgáltató szektorban enyhén nőtt, a feldolgozóipari vállalatok viszont folytatták a munkavállalók számának csökkentését.

A következő 12 havi kilátásokat illetően a szolgáltatók és a feldolgozóipari vállalatok bizalma enyhén javult, mindazonáltal a múltbeli adatokat tekintve viszonylag alacsony szinten áll, a megkérdezettek közül sokan fejezték ki aggodalmukat a kedvezőtlenebbé vált piaci feltételek miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK