Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GfK csütörtökön ismertetett előrejelzése szerint a fogyasztói hangulatindex az augusztusi és szeptemberi 9,7 pontról 9,9 pontra emelkedhet októberben. Elemzők változatlan értéket, 9,7 pontot valószínűsítettek októberre.

Egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben 10,3 ponton állt a hangulatindex értéke.

A német fogyasztók hangulatát javították az Európai Központi Bank gazdaságélénkítő intézkedései. Egyfelől növelték a vásárlási hajlandóságot, másfelől visszavetették a megtakarítási hajlandóságot - mutatott rá Rolf Bürkl, a GfK kutatója, hozzátéve, hogy a német fogyasztók félnek az alacsony kamatok miatt.

Bürkl szerint fontos, hogy a következő hónapokban egyértelműen kiderül, fenntartható-e a fogyasztók kedvező hangulata. Ez attól függ majd, hogy a munkaerőpiaci helyzet miként alakul.

Németországban a háztartások fogyasztása vált a gazdasági növekedés tartópillérévé, miután az export a gyenge kereslet miatt csökkent. A rekordmagas foglalkoztatottság, a bérek infláció feletti emelkedése és az alacsony hitelköltségek egyaránt ösztönzik a fogyasztást.

A felmérésben a fogyasztói hangulat alakulásának értékeléséhez használt három alindex közül a fogyasztók gazdasági kilátásokról alkotott véleményét számszerűsítő mutató 3 ponttal, mínusz 9 pontra emelkedett szeptemberben. Ez 33,6 ponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi, 24,6 pontos értéknél, ami világosan jelzi, hogy a fogyasztók is érzékelik a német gazdaság teljesítményének csökkenését, és nem tartják kizártnak a recessziót.

Az index vásárlási hajlandóságot számszerűsítő összetevőjének értéke 55,1 pontra nőtt szeptemberben az előző havi 48,8 pontról. Egy évvel ezelőtt 51,6 ponton állt az alindex, így a jelenlegi értéke nagyon is elégedettségre ad okot.

A fogyasztók jövedelmi várakozásait számszerűsítő mutató enyhén csökkent, 3,3 ponttal, 46,8 pontra. Tavaly szeptemberben 54,8 ponton állt értéke.