Hét hónapja a legkisebbre, 54,7 pontra csökkent augusztusban az előző havi 55,4 pontról a szolgáltatóipari ágazat teljesítményének növekedési ütemét tükröző beszerzésimenedzser-index (BMI) az euróövezetben. A tényleges érték kissé alacsonyabb az 54,9 pontos előzetes adatnál.
A szolgáltatóipari és feldolgozóipari teljesítmény adatok összevonásával képzett kompozit BMI augusztusban az előző havival megegyező, 55,7 pont lett, kissé alacsonyabb az 55,8 pontos előzetesnél - írta az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A legnagyobb teljesítménynövekedést augusztusban Írország produkálta a kompozit BMI 58,2 pontjának a tanúsága szerint. Németország és Olaszország 55,8 pontot, Spanyolország 55,3 pontot, Franciaország 55,2 pontot ért el augusztusban.

A nyári hónapokban csak csekély mértékben csökkent az európai gazdasági aktivitás a tavaszi felfutáshoz képest - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: a júliusi és augusztusi BMI adatok alapján 0,6 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedésre lehet következtetni. Az éves GDP-növekedés pedig 2,1 százalék lehet, a legmagasabb 2007 óta.