Jó adat érkezett az USA-ból

Júliusban már a harmadik egymást követő hónapban emelkedett és nyolc éve a legmagasabb szintet érte el a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban - derül ki az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) csütörtökön közzétett adataiból.
MTI, 2015. augusztus 20. csütörtök, 17:22
Fotó: Reuters

Júliusban 2,0 százalékkal, szezonális kiigazítással évi 5,59 millióra emelkedett a használtlakás-értékesítések száma az előző havi felülvizsgált és lefelé korrigált 5,48 millióról. Elemzők 5,44 milliós értékesítést jeleztek előre júliusra.

A júliusi értékesítési szám a 2007 februári 5,79 millió óta a legmagasabb érték, 10,3 százalékkal haladja meg a tavaly júliusit és éves bázison már a tízedik egymást követő hónapban mutat növekedést.

Lawrence Yun, a NAR közgazdásza szerint a júliusi eladási számok tovább erősítik az idei lakásforgalmi csúcsszezon egyébként is szép növekedési adatait. A javuló foglalkoztatás és a hitelkamatok későbbi emelkedésének a kilátása nagyban hozzájárult a lakásvásárlási döntések meghozatalához. A lakástulajdonosok jellemzően meglévő ingatlanaikat használják fedezetként következő lakásvásárlásaik foglalójának kifizetéséhez.

A lakásárak mediánja júliusban 234 ezer dollár volt, 5,6 százalékkal az egy évvel korábbi felett. Éves bázison a lakásárak már sorban a 41. hónapja növekedtek júliusban.

HOZZÁSZÓLÁSOK