Jó adat jött az USA-ból

Öthavi csúcspontra emelkedett februárban a megkezdett lakóingatlan-építések száma, ugyanakkor csökkent a kiadott építési engedélyek száma az Egyesült Államokban.
MTI, 2016. március 16. szerda, 14:54
Fotó: Reuters

Az amerikai gazdaság erejébe vetett bizalmat jól jelzi, hogy kilencéves csúcsra ugrott az önálló családi házak építése.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium adatai szerint a szezonálisan kiigazított adatok szerint februárban éves szintre vetítve 1 millió 178 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami havi szinten 5,2 százalékos, éves összevetésben pedig 30,9 százalékos emelkedés.

A növekedés havi mértéke meghaladta az elemzői várakozásokat, és már a tizenegyedik egymást követő hónapban állt egymillió felett a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 2007 óta nem volt példa, és ez arra utal, hogy az ingatlanpiac fellendülése fenntartható pályára került.

Jelentősen, 7,2 százalékkal növekedett a piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házak építése az előző évhez képest: februárban éves szintre kivetítve 822 ezer ház építését kezdték el, ami 2007 novembere óta a legtöbb.

A befejezett lakóingatlan-építések száma éves szinten 1 millió 16 ezerre növekedett, ami 4,2 százalékkal alacsonyabb az előző havi értéknél, viszont tavaly februárhoz képest 17,5 százalékos emelkedést takar.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 167 ezerre csökkent a januári 1 millió 204 ezerről, ami havi szinten 3,1 százalékos visszaesést, éves összehasonlításban viszont 6,3 százalékos növekedést jelent.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy februárban éves szintre vetítve 1 millió 150 ezer lakóingatlan építése kezdődik meg az előző havi 1 millió 120 ezer után, az építési engedélyek száma pedig 1 millióra 200 ezerre mérséklődik.

Bár a lakásépítési szektor a bruttó hazai termék kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert az emelkedő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal növelik a fogyasztói kiadásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2016.03.16 16:17

olyan recesszió van már mint egy ház, csak a kuv@k és a drogosok teljesítménye egyenlőre eltakarja.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/egyre_csunyabban_nez_ki_az_amerikai_ipar.5.228736.html

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ismet_negativ_inflacio_az_usa-ban.5.228733.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html