Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai gazdaság erejébe vetett bizalmat jól jelzi, hogy kilencéves csúcsra ugrott az önálló családi házak építése.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium adatai szerint a szezonálisan kiigazított adatok szerint februárban éves szintre vetítve 1 millió 178 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami havi szinten 5,2 százalékos, éves összevetésben pedig 30,9 százalékos emelkedés.

A növekedés havi mértéke meghaladta az elemzői várakozásokat, és már a tizenegyedik egymást követő hónapban állt egymillió felett a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 2007 óta nem volt példa, és ez arra utal, hogy az ingatlanpiac fellendülése fenntartható pályára került.

Jelentősen, 7,2 százalékkal növekedett a piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házak építése az előző évhez képest: februárban éves szintre kivetítve 822 ezer ház építését kezdték el, ami 2007 novembere óta a legtöbb.

A befejezett lakóingatlan-építések száma éves szinten 1 millió 16 ezerre növekedett, ami 4,2 százalékkal alacsonyabb az előző havi értéknél, viszont tavaly februárhoz képest 17,5 százalékos emelkedést takar.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 167 ezerre csökkent a januári 1 millió 204 ezerről, ami havi szinten 3,1 százalékos visszaesést, éves összehasonlításban viszont 6,3 százalékos növekedést jelent.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy februárban éves szintre vetítve 1 millió 150 ezer lakóingatlan építése kezdődik meg az előző havi 1 millió 120 ezer után, az építési engedélyek száma pedig 1 millióra 200 ezerre mérséklődik.

Bár a lakásépítési szektor a bruttó hazai termék kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert az emelkedő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal növelik a fogyasztói kiadásokat.