Jó adatokat hozott a délután

Szakértők által vártnál nagyobb mértékben javult a termelékenység az amerikai, mezőgazdaságon kívüli ágazatokban az idén a második negyedévben.
MTI-Eco, 2012. szeptember 5. szerda, 15:12
Fotó: Napi.hu

A munkaügyi minisztérium szerdán közölt adatai szerint a termelékenység 2,2 százalékkal emelkedett a második negyedévben éves összevetésben az augusztusban előzetesként közölt 1,6 százalék helyett. Az első negyedévben 0,5 százalékkal csökkent a termelékenység. A szakértők kisebb, 1,9 százalékos növekedésre számítottak a második negyedévre.

A termelékenység az egy óra alatt létrehozott termelési érték. A termelékenység emelkedése lassítja az új munkahelyek kialakulását. A cégek a meglévő munkaállománnyal ugyanis nagyobb termelési értéket állítanak elő, ezért nincs szükségük pótlólagos munkaerő alkalmazására.

A munkaerőköltség második negyedévi növekedése 1,5 százalék volt a minisztérium szerdán közölt adatai szerint a múlt hónapban előzetesként ismertetett 1,7 százalékkal szemben. Az első negyedévben 6,4 százalékkal nőtt a munkaerőköltség. Szakértők szintén 1,5 százalékos növekedésre számítottak a második negyedévre.

HOZZÁSZÓLÁSOK