Oroszország Szövetségi Statisztikai Szolgálata (Rosztat) büszkén adta hírül, hogy áprilisban az ipari termelés 4,9 százalékkal nőtt éves szinten. Ilyen kiváló eredményt az orosz ipar már régen nem tudott felmutatni - kezdte beszámolóját a lengyel Rzeczpospolita. Egy nappal később a Rosztat visszavonta a hírt, amit egy utólag felfedezett hibával indokoltak.

A valóságban az ipari termelés csak 4,6 százalékkal ment fel. A statisztikusok az egyik adatszolgáltató vállalat hibás közlésével magyarázták a tévedést. Ezek alapján úgy számolták, hogy a gázkitermelés 16 százalékkal, a kőolajbányászat 7,4 százalékkal bővült. A valóságban - mint azt a Rosztat most javította - ezek a számok sokkal kisebbek: 2,6 és 2,5 százalékról van szó.

A gazdasági miniszter a statisztikusok megengedhetetlen hibájának nevezte az ügyet, annál is inkább, mert a statisztikák az egész társadalom és a szakemberek figyelmét is egyre jobban magukra vonják. Ezért az adatok minősége kulcskérdés. Pawel Malkov, aki 2018 decembere óta vezeti a Roszstatot, belső vizsgálatot rendelt el és a felelősök megbüntetését ígérte - amennyiben a hibát a statisztikusok követték el.