Jó évek várnak Szlovákiára - Moody's

Mind a Moody’s, mind a pozsonyi jegybank derűlátó elemzést adott a szlovák gazdaság idei és a következő években várható növekedéséről.
Napi.hu, 2015. április 3. péntek, 12:56
Fotó: Napi.hu

Gyorsuló gazdasági növekedést és csökkenő államháztartási hiányt prognosztizált Szlovákiában ebben és a következő években a Moody's nemzetközi hitelminősítő, megerősítve az ország eddigi, A2-es hitelbesorolását. Hasonló eredményre jutott a szlovák jegybank is, amely szerint idén további árcsökkenés és a bérek növekedése várható.

Az ország tavalyi 2,4 százalékos gazdasági növekedését követően a bruttó hazai termék idén 2,7, jövőre pedig már 3,1 százalékkal nőhet, a büdzsé hiánya a tavalyi 3 százalékról idén 2,8, jövőre pedig 2,4 százalékra csökkenhet a Moody's szerint.

A szlovák jegybank még a hitelminősítőnél is derűlátóbb a pozsonyi Új Szó beszámolója szerint: erre az évre 3,2, jövőre 3,8, 2017-re pedig 3,5 százalékos gazdasági növekedést jósol. Ján Tóth, a jegybank alelnöke közölte, hogy a tavalyi 13,2 százalékról idén 12, 2017-re 10 százalékra eshet a munkanélküliek aránya. Az átlagbér idén 2,6 százalékkal nőhet, 0,3 százalékkal csökkenő árak mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK