Jó hír az európai feldolgozóiparról!

Az exportkereslet erősebb volt a vártnál, ezért az első olvasatban kiadott adatoknál is gyorsabban bővült az európai feldolgozóipar - derült ki a Markit Economics eurózóna beszerzési menedzserindexéből.
NAPI, 2010. november 2. kedd, 11:18
Fotó:

A szeptemberi 53,7 pont után 54,6 pontra emelkedett az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe októberben, miközben az első olvasat szerint csupán 54,1 pontra javult a mutató.

Az exportmegrendelések indexe háromhónapja, a munkaerőpiaci részindex pedig 2008 márciusa óta nem volt ilyen magas. A jól teljesítő európai gazdaságok - elsősorban Németország és Hollandia - és az eurózóna perifériája - például Görögország, Írország és Spanyolország - közötti szakadék azonban mélyül a beszerzési menedzserindexek szerint.

A Natixis frankfurti közgazdásza szerint nem csupán az eurózónából, nem az Egyesült Államokból is jó adatok érkeztek, ennek ellenére a növekedés bizonyosan gyengülni fog a következő hónapokban. Elemzők szerint az euró erősödése is útját állja majd az exportvezérelt növekedésnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK