Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán közölte, hogy májusban havi szinten 1,1 százalékkal nőtt a használt lakások eladásának száma az áprilisi 2,5 százalékos csökkenés után. Tavaly májushoz képest 2,7 százalékkal nőtt a gazdát cserélő lakások száma.

Az eladások májusi ütemével számolva a teljes évben 5,62 millió lakáseladás lenne. Elemzők 0,5 százalékos visszaesést, évesítve 5,55 milliós számot vártak májusra.

Májusban a használt lakások medián ára 252 800 dollár volt, 5,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ez volt sorban a 63. hónap, amikor a mediánár éves összehasonlításban emelkedett.

A vevőre váró használt lakások száma 8,4 százalékkal 1,96 millióra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez volt sorban a 24. hónap, amikor a vevőre váró használt lakások száma zsugorodott az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A kedvező munkaerő-piaci helyzet és a gazdasági fellendülés egyaránt elősegítheti, hogy egyre többen döntsenek lakásvásárlás mellett, azonban a korlátozott készlet és a jelzáloghitel-kamatok emelkedésének kockázata visszafoghatja a használtlakás-értékesítést is - írta az MTI.