A kínai vámszolgálat pénteken közzétett adatai szerint az export dollárban számított értéke éves összehasonlításban 12,3, az importé pedig 17,7 százalékkal nőtt novemberben.

A Reuters által megkérdezett elemzők az export 5,0 százalékos növekedését várták az előző havi 6,9 százalékos emelkedés után, az import esetében pedig 11,3 százalékra számítottak az októberi 17,2 százalék után - írta az MTI.

A kínai külkereskedelmi mérleg 40,21 milliárd dolláros többlettel zárt novemberben, míg elemzők 35,0 milliárd dollárra számítottak az októberi 38,19 milliárdos szufficit után.

Jüanban számolva az export értéke 10,3 százalékkal, az importé pedig 15,6 százalékkal növekedett novemberben éves összevetésben. Az októberi 254,5 milliárd jüan aktívum után 263,6 milliárd jüanos többlet keletkezett a kereskedelmi mérlegben.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Az előző néhány gyengébb év után Kína külkereskedelme idén erőre kapott, és az elemzők várakozásainál jóval erősebb tényadatok újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az erősödő globális és belső kereslet egyaránt hozzájárul a kínai gazdaság növekedési ütemének fenntartásához.

A kínai gazdaság meglepetést okozott elemzőknek azzal, hogy az idei első kilenc hónapban tartani tudta a csaknem 6,9 százalékos növekedési ütemet, ami főleg állami infrastrukturális beruházásoknak és az export erős bővülésének köszönhető. Ugyanakkor a harmadik negyedévben már érzékelhető volt a hatásuk azoknak a szigorúbb szabályoknak, amelyek az adósságállomány gyors növekedésének fékezését és a légszennyezettség csökkentését hivatottak szolgálni.

Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház munkatársa az adatokat elemezve azt írta, hogy várakozásaik szerint a kínai külkereskedelem a következő hónapokban is jó teljesítményt nyújt az erős globális kereslet eredményeként. Mindazonáltal kétséges, hogy az import bővülési ütemét fent lehet tartani, mivel az ingatlanpiac hűlése és a szabályozások szigorítása a következő negyedévekben fejti majd ki hatását a nyersanyagok iránti kínai keresletre.