Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai központi bank (PBOC) hétnapos fordított repo révén százmilliárd jüant (14,9 milliárd dollár) pumpált a pénzpiacokra változatlan - 2,20 százalékos - kamattal. A cél annak biztosítása, hogy bőségesen rendelkezzen pénzeszközökkel a bankrendszer - állt a jegybank internetes oldalán közzétett közleményben.

Az ügylet lényege, hogy a jegybank állampapírokat vásárol a kereskedelmi bankoktól rögzített visszavásárlási időponttal és árfolyammal.

A kedden lejáró 70 milliárd jüan (10,4 milliárd dollár) értékű fordított repoügyletekkel együtt a pénzpiacokra pumpált nettó likviditás összege elérte a 30 milliárd jüant (4,48 milliárd dollár). A kormányzat idei beszámolója szerint Kína az eddiginél rugalmasabb, prudens monetáris politikát alkalmaz.

Kína gazdasága a harmadik negyedévben gyorsuló ütemben növekedett a járvány visszaszorításának köszönhetően. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idei évben 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan. Ji Kang, a kínai jegybank elnöke pedig nemrégiben szintén 2 százalékos gazdasági növekedést jósolt az idei évre.

A Kínai Kommunista Párt központi bizottsága hétfőn kezdte meg Pekingben plenáris ülését, amelyen az ország soron következő ötéves tervéről döntenek majd. A 2021-től 2025-ig tartó időszakra vonatkozó terv részleteit - egyebek mellett a növekedési célokat, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődést célzó politikákat - várhatóan a jövő márciusban esedékes parlamenti ülésszakon hozzák nyilvánosságra. Az elmúlt öt év során Kína gazdasága csaknem 100 ezer milliárd jüannal (15 ezer milliárd dollár) növekedett, az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) pedig meghaladta a 10 ezer dollárt. Kína részesedése a világgazdaságból 16,3 százalékra nőtt 2019-re - írta az MTI.