Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piaci elemzők többsége enyhe csökkenésre, 9,3 pontra számított. Egy évvel ezelőtt 9,3 pontot ért el a mutató. Tavaly januárban állt a legalacsonyabb szinten, 9,0 ponton az index, míg az éves maximumot 10,2 ponton júniusban érte el.

A következő 12 hónaphoz kapcsolódó várakozások mutatója enyhén javult: az előző havi 2,9 pontról 4,2 pontra emelkedett. A fogyasztók vásárlási hajlandóságát tükröző alindex értéke 49,0 pontról 52,7 pontra emelkedett, de a jövedelmekhez kapcsolódó várakozások mutatója 50,8 pontról 47,2 pontra süllyedt.

A jelek szerint a német fogyasztók bizalmát még mindig nem kezdte ki tartósan a megnövekedett terrorveszély és a menekültválság megoldásáról folyó vita. A gazdaságkutató elemzése szerint a minden hónapban 2000 fogyasztó megkérdezése alapján készülő felmérésből az derül ki, hogy a számos kockázat dacára a németek továbbra is bíznak abban, hogy a gazdaság a következő hónapokban is szerény növekedést mutat.

Az előzetes adatok szerint a német GDP 1,7 százalékkal bővült tavaly, ami az utóbbi négy év legjobb eredményének számít. A várakozások szerint idén hasonló mértékben növekedhet a német gazdaság.

A gazdasági növekedést alapvetően a belső fogyasztás élénkülése hajtotta. A németek költekezési kedvét erősítette, hogy a foglalkoztatottság növekedett, miközben az alacsony infláció mellett a bérek emelkedtek, az energiahordozók ára pedig csökkent. Emellett az alacsony kamatok miatt a megtakarítások kevésbé kínáltak vonzó lehetőséget.