Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a GDP a szeptember 30-án végződött negyedévben 3,0 százalékkal bővült. A készletfeltöltés és a kereskedelmi deficit csökkenése ellensúlyozta a Harvey és az Irma hurrikán hatását, az személyi fogyasztás és az építőipar visszaesését.

A készletek növekedése 0,73 százalékkal járult hozzá a GDP bővüléséhez, szemben az előző negyedévi 0,1 százalékkal. Ugyanakkor a GDP kétharmadát adó személyi fogyasztás növekedési üteme 2,4 százalékra lassult a második negyedévi 3,3 százalékról - írta az MTI.

A második negyedévben a GDP a végleges adat szerint 3,1 százalékkal emelkedett az első negyedévi 1,2 százalék és a tavalyi negyedik negyedévi 2,1 százalék után.

A Reuters által megkérdezett elemzők úgy vélték, hogy a természeti csapások jelentősen mérséklik a növekedés ütemét és a GDP csak 2,5 százalékkal bővül a harmadik negyedévben.

A kereskedelmi minisztérium szerint a Harvey és az Irma által okozott teljes pusztítást még nem lehet felmérni, de előzetes becslés szerint a magánvagyonban 121 milliárd dollár, az állami tulajdonban pedig 10,4 milliárd dollár kár keletkezett.