Jó hír jött az EU-ból

A vártnál kissé jobban alakult az euróövezet gazdasági teljesítménye augusztusban a Markit Economics gazdaságkutató intézet kedden közzétett beszerzésimenedzser-indexei alapján.
MTI, 2016. augusztus 23. kedd, 10:43
Fotó: Napi.hu

Az euróövezet augusztusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (bmi) előzetes értéke kissé elmaradt ugyan a várttól, a szolgáltatóipari és az összetett index azonban kellemes meglepetést okozott.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index előzetes augusztusi értéke 51,8 pontra csökkent a júliusi 52,0 pontról. Elemzők a júliusival megegyező értéket vártak augusztusra is.

A szolgáltatóipari bmi 53,1 pontra emelkedett a júliusi 52,9 pontról. A piacon kissé alacsonyabb értékre, 52,8 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett összetett augusztusi bmi 53,3 pontra, hét havi csúcsra emelkedett a júliusi 53,2 pontról. Elemzők a júliusival megegyező értéket vártak.

A bmi 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Az augusztusi bmi-adatok tanúsága szerint az euróövezet stabil növekedési pályán marad a harmadik negyedévben is, és semmi nem utal arra, hogy a Brexit erről letérítette volna - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.  Rámutatott, hogy az augusztusi bmiI-adatok az év első felében is tapasztalt átlagnak megfelelő 0,3 százalékos negyedéves és 1,2 százalékos éves GDP-növekedésre engednek következtetni a harmadik negyedévben is.

A bmi-mutatók augusztusban tanúsított ellenálló-képessége alapján az ECB valószínűleg nem látja majd szükségét azonnali gazdaságösztönző intézkedések alkalmazására. A foglalkoztatás alakulásában tapasztalt nem kielégítő, a megrendelések viszonylag lassú növekedése, illetve az erőtlen üzleti hangulatindexek és az infláció alakulása alapján azonban a döntéshozók az év hátralévő részében még folyamodhatnak ösztönző intézkedésekhez - fejtette ki Chris Williamson.

HOZZÁSZÓLÁSOK