Jó hír jött az EU-ból

Novemberben az elemzői várakozásokat jóval meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése.
MTI, 2017. január 12. csütörtök, 12:21
Fotó: MTI/EPA

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön kiadott jelentése szerint 2016 novemberében az előző havihoz, az októberihez képest 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában és 1,6 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában.

Egy év alatt az euróövezetben 3,2 százalékkal, az EU-ban 3,1 százalékkal nőtt az ipari termelés tavaly novemberben.

Elemzők az euróövezetre 0,5 százalékos havi és 1,6 százalékos éves növekedést jeleztek előre novemberre.

Az ipari termelés legnagyobb havi növekedését, 16,3 százalékosat Írországban regisztrálták tavaly novemberben. Dániában 4,6 százalék, Horvátországban 3,7 százalék volt az ipari termelés havi növekedése. Görögországban és Portugáliában viszont 0,9 százalékkal csökkent novemberben az ipari termelés októberhez képest.

Éves összevetésben szintén Írországban nőtt a legnagyobb mértékben tavaly novemberben az ipari termelés, 14,6 százalékkal. Lettországban 11,0 százalék, Dániában 10,7 százalék volt az éves növekedés, míg Máltán és Svédországban 0,8 százalékkal csökkent.

Magyarországon az Eurostatnak a KSH-val megegyező adatai szerint tavaly novemberben 0,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző havihoz képest az októberi 2,0 százalékos havi növekedés után. Az éves növekedés 0,6 százalékos volt novemberben, míg októberben 2,1 százalékkal csökkent a magyar ipari termelés a 2015 októberihez képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK