Jó hír jött az USA-ból

Javult az amerikai szolgáltató szektor teljesítménye, az amerikai Institute for Supply Management (ISM) nem feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 59 pontra emelkedett októberben a szeptemberi 56,6 pontról.
MTI-Eco, 2014. november 3. hétfő, 16:40

Elemzők csak 56,2 pontos BMI-adatra számítottak, ezt jelentősen meghaladta a végleges szám, amely így augusztusi szintjére emelkedett vissza. Ezt megelőzően utoljára 2011 márciusában volt ilyen magas a mutató.

A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 64,8 pontra nőtt 64,6 pontról, az új megrendelések mutatója 65,8 pontra 60,0 pontról, a foglalkoztatottsági pedig 55,5 pontra 54,64 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

Az eltérő módszertannal dolgozó Markit Economics piackutató intézet szintén hétfőn tette közzé amerikai szolgáltató szektori BMI adatait. Náluk a szolgáltató szektori BMI októberben 55,9 pontra csökkent a szeptemberi 57,5 pontról, ami azt mutatja, hogy a gazdasági növekedés kicsit veszített tempójából a negyedik negyedév küszöbén, tükrözve az euróövezet és a legfontosabb feltörekvő országok nyomott exportigényét.

HOZZÁSZÓLÁSOK