Jó hír jött az USA-ból

Az elemzői várakozásoknak megfelelően az első negyedévit meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) pénteken közzétett kimutatása alapján.
Szepesi Anita, 2017. július 28. péntek, 15:46
Fotó: Pixabay

A második negyedévben évi 2,6 százalékkal nőtt a GDP a BEA első becslése szerint. Elemzők 2,6 százalékos növekedést vártak a második negyedévre - írta az MTI.

Az első negyedévben 1,2 százalék volt az éves GDP-növekedés, amit a BEA 1,4 százalékos előzetes adatról módosított lefelé.

Az első negyedévihez képest nagyobb második negyedévi GDP-növekedést a BEA részben a lakossági fogyasztás és a külföldi befektetések növekedésének, az export emelkedésének, valamint a szövetségi kormányzat kiadásai emelkedésének tulajdonítja, amelyek pozitív hatását a belföldi készletberuházások csökkenése és a tagállamok kormányzati kiadásainak a csökkenése. A GDP-re negatív hatással lévő import is emelkedett a második negyedévben.

A második negyedévi GDP-növekedésről az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslést augusztus 30-án teszi közzé a BEA.

HOZZÁSZÓLÁSOK