A kínai vámszolgálat csütörtökön közzétett adatai szerint az export jüanban számított értéke 22,3 százalékkal, az importé pedig 26,3 százalékkal növekedett márciusban az előző év azonos hónapjához képest. A kereskedelmi mérleg 164,34 milliárd jüanos többlettel zárt a februári 60,4 milliárd jüanos hiány után. (A vártnál kisebb volt a pénzromlás mértéke Kínában.)

Az idei első negyedévben a kínai külkereskedelmi forgalom volumene 6 ezer 200 milliárd jüant (902,47 milliárd dollárt) tett ki, éves összevetésben 21,8 százalékkal emelkedett. A kivitel 14,8 százalékkal, a behozatal pedig 31,1 százalékkal nőtt.

A dollárban számított adatok szerint az export értéke két éve a legnagyobb mértékében, 16,4 százalékkal, az importé pedig 20,3 százalékkal növekedett márciusban, a mérlegben 23,93 milliárd dolláros többlet keletkezett. A kivitel élénkülése újabb jelzése a globális kereslet erősödésének, az import növekedését pedig a kínai vállalatok nyersanyagok - az olaj, a réz, a vasérc és a szén - iránti keresletének megugrása hajtotta.

A Reuters által megkérdezett elemzők az export 3,2 százalékos növekedését várták márciusra az előző havi 1,2 százalékos csökkenés után, az import esetében pedig 18 százalékra számítottak a februári kiugróan magas, 38,1 százalékos emelkedés után. A külkereskedelmi mérlegben 10,0 milliárd dolláros többletet vártak márciusra a februári 9,15 milliárd dolláros hiány után.

Január-márciusban Kína dollárban számolt exportja 8,2 százalékkal, importja pedig 24,0 százalékkal növekedett éves összevetésben. A külkereskedelmi mérleg 65,61 milliárd dolláros többlettel zárt.

A dollár adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

A friss külkereskedelemi statisztika megerősíti azokat a véleményeket, hogy Kínában és a világban is élénkül a gazdaság. A kínai vámszolgálat mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy a külkereskedelmi helyzet bonyolult, az exportőrök előtt álló kihívások nem rövid távúak.