Jó hír jött Németországból

Németországban és az euróövezetben is javultak a konjunkturális várakozások decemberben a mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet kedden közzétett felmérése szerint.
MTI, 2015. december 15. kedd, 11:57
Fotó: Reuters

Németországban és az euróövezetben is javult a gazdasági szereplők konjunkturális várakozásait számszerűsítő index decemberben, az euróövezeti azonban az elemzői várakozásoktól kissé elmaradó mértékben.

A németországi index az előző havihoz képest 5,7 ponttal 16,1 pontra emelkedett decemberben. Elemzők 15,0 pontot vártak. Decemberben az index már a második egymást követő hónapban emelkedett, de még ezzel együtt is elmarad 24,7 pontos történelmi átlagtól. Az euróövezeti konjunkturális várakozások indexe 5,6 ponttal 33,9 pontra emelkedett decemberben, elemzők viszont ennél magasabb értéket, 34,4 pontot vártak. A gazdasági szereplők aktuális gazdasági helyzetről alkotott megítélését számszerűsítő index Németországban 0,6 ponttal emelkedett az előző havihoz képest 55,0 pontra decemberben. Az euróövezetben az aktuális gazdasági helyzet megítélése pedig 0,4 ponttal javult mínusz 9,6 pontra.

A ZEW decemberi üzleti hangulatfelmérésében 223 gazdasági elemző és intézményes befektető vett részt. Az index a konjunkturális kilátásokat a gazdasági szereplők hat hónapos távlatban alkotott pozitív és negatív várakozásai közötti különbség alapján számszerűsíti.

HOZZÁSZÓLÁSOK