Jó hír jött Németországból

Októberben 2014 eleje óta a legerőteljesebb mértékben növekedett a német feldolgozóipar teljesítménye a Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint.
MTI, 2016. november 2. szerda, 10:19
Fotó: Reuters

Októberben 55,0 pontra, 33 havi csúcsra emelkedett a feldolgozóipari BMI értéke a szeptemberi 54,3 pontról Németországban.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A Markit felmérése a kereslet növekedését mutatta ki mind bel-, mind pedig külföldön a német feldolgozóipari termékek iránt, de a legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban és az ázsiai piacokon. Növekedett az új megrendelések állománya is. Különösen nagy növekedésről számoltak be a tőkejavakat és alapanyagokat gyártó vállalatok. A kereslet növekedése ugyanakkor leapasztotta a késztermékek raktárkészletét.

Az új foglalkoztatottak felvétele iránti igény a hetedik egymást követő hónapban növekedett októberben. A felmérésbe bevont vállalatok húsz százaléka növelte alkalmazottai számát. Új munkahelyek öt éve a legnagyobb számban létesültek.

HOZZÁSZÓLÁSOK