Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az USA gazdasága határozottan erősebbé vált a 2008-2009-es pénzügyi válság idejéhez képest, letudta a recessziót, de továbbra is szüksége van a Fed segítségére, hogy tovább javulhasson a helyzet. Ez lesz Janet Yellen mondandójának lényege a magyar idő szerint ma délutáni szenátusi meghallgatáson, ahol Obama elnök jelöltjének számot kell adni terveiről.

Jó előrehaladást értünk el, de tovább kell mennünk azon az úton, amelyen végképp a hátunk mögött hagyhatjuk a válság és a recesszió idején elért mélypontot - fejtegeti Yellen (aki jelenleg az amerikai központi bank elnökhelyettesi tisztét tölti be) a meghallgatásra készített írásos összefoglalójában. A leendő Fed-elnök ugyanakkor - ahogy az a jegybanki vezetők esetén megszokott - nem fogalmazott meg új konkrét elképzeléseket a Fed politikájával kapcsolatban.

Nem hátrálunk

Előre jelezte viszont azokat az érveket, amelyekkel védelmébe veheti a bank havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját. A szenátus pénzintézeti bizottságának republikánus tagjai ugyanis várhatóan kérdőre vonják ezzel kapcsolatban. Az ellenzéki politikusok és szakértők egy része úgy véli, hogy a szokatlanul enyhe monetáris politika - a gyakorlatilag nulla alapkamat és a gazdaság telepumpálása pénzzel - nem hozza meg várt hatását, a gazdaság élénkítését, viszont óriási inflációs kockázattal jár.

Yellen közleményében leszögezi, hogy a Fed jelenleg nem tudja teljesíteni kettős mandátumának egyik elemét sem. Nem tudja segíteni a lehető legnagyobb foglalkoztatás elérését és nem képes stabilizálni az árakat. A munkanélküliségi ráta októberben 7,3 százalék volt, ami nem rossz a 2009-ben elért 10 százalék után, ám az elnökjelölt szerint még mindig túl magas. Azt jelzi, hogy a munkaerőpiac és a gazdaság mélyen képességei alatt teljesít.

Az infláció elmarad a Fed kétszázalékos céljától, és valószínűleg ez még jó ideig így marad - véli Yellen, aki szerint ez a két tényező sarkallja a Fedet arra, hogy próbálja élénkíteni a gazdaságot. Vitapartnereinek összességében azt üzente, hogy céljuk, a szokatlan jegybanki beavatkozások megszüntetése azonnal elérhető lesz, ha a gazdasági kilábalás erőre kap.

A válságnak nincs kegyelem

Úgy gondolom, hogy a fellendülés jelenlegi támogatása a legbiztosabb módja annak, hogy lehetővé tegyük a visszatérést a megszokott monetáris politikához - fogalmazott. Ezt követően letette a főesküt arra, hogy a Fed minden szabályozói erejét latba veti egy újabb pénzügyi összeomlás megelőzése érdekében. Yellen életrajzából kiderül, hogy 2008 előtt a jegybank tisztviselőjeként látta ugyan a pénzügyi válság jeleit, de nem volt azok között, akik megjósolták a 80 éve nem látott mélységű krízist.

A jelölt támogatja Ben Bernanke jelenlegi Fed-elnök erőfeszítéseit a jegybank tevékenységének nyitottabbá, átláthatóbbá tételére. Jelzi azt is, hogy ebben személy szerint eddig is igyekezett szerepet vállalni. Yellen a szenátus előtt lép először a nyilvánosság elé június óta. Csak akkor tett egy rövid nyilatkozatot, amikor Obama elnök bejelentette jelölését. Várakozások szerint csak a republikánus szenátorok egy része szavaz majd kinevezése ellen a demokrata többségű amerikai felsőházban, így megkapja az állást.