Jó hírek érkeztek Amerikából

A várakozásoknál nagyobb mértékben gyorsult a feldolgozóipar növekedése az Egyesült Államokban szeptemberben az IHS Markit piackutató intézet hétfőn közölt végleges adatai szerint. Sok terület így is mélyponton van az elmúlt hetek hurrikánjai miatt - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2017. október 2. hétfő, 17:22
Fotó: Shutterstock

Az amerikai feldolgozóipar szeptemberi beszerzési menedzser-indexe (BMI) 53,1 pontra emelkedett az augusztusi 52,8 pontról. Elemzők előzetesen 53 pontot vártak szeptemberre. A mostani adat még messze van az IHS Markit által legmagasabb értéktől: ugyanis a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 2014 augusztusában 57,9 ponton állt. A legmélyebben tavaly májusban 50,7 ponton volt.

A Harvey és az Irma hurrikán hatással volt az adatok alakulására, a feldolgozóipari kibocsátás növekedését jelző mutató 14 havi mélyponton maradt, az ágazati vállalatok jövőre vonatkozó kilátásai pedig négyhavi mélypontra estek. A foglalkoztatás alakulását tükröző almutató azonban kilenchavi csúcsra emelkedett - kommentálta Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza az eredményeket.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását tükrözi.

Az Európai Unióban viszont még az amerikainál is jobb a helyzet: Hat és fél éve a legnagyobb lendülettel növekedett szeptemberben az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye a megrendelések erőteljes felfutásának köszönhetően, ami a felmérések történetében a legnagyobb munkaerő-felvételre késztette a vállalatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK