Az összesen mintegy 600 milliárd dollárnyi automatikus kiadáscsökkentési és adóemelési intézkedések (fiscal cliff) elkerülése érdekében folytatott tárgyalások határideje elvben december 31. éjfél (közép-európai idő szerint 2013. január 1. reggel 6 óra).

A szenátus demokrata többségét vezető Harry Reid szerint ugyan néhány kérdésben még mindig nincs egyetértés, azonban a Marketwatch által idézett vélemények szerint a Joe Biden alelnök és Mitch McConell, kisebbségi republikánus képviselőcsoport vezetője között zajló tárgyalás "nagyon, nagyon jól halad".

Több, mint fifty-fifty

Bob Corker republikánus szavait igazolja Chris Van Hollen demokrata szenátor véleménye is, miszerint több mint 50 százalék az esélye az éjfél előtti megegyezésnek.

A The Wall Street Journal Reid közeli köreiből származó jelentése szerint a demokraták jelenleg egy 450 ezer dolláros jövedelmi küszöbértéket céloznak meg a jövedelemadó-emelést illetően, miután a republikánusok egy 550 ezer dollárra vonatkozó javaslattal álltak elő. A demokraták szándékai szerint a ugyanakkor a 250 ezer dolláros jövedelmen felül a jelenlegi 15-ről 20 százalékra emelkedne az osztalék és tőkejövedelmekre vonatkozó adókulcs. Egyezség nélkül azonban előbbiek esetében 43,4, utóbbiaknál pedig 23,8 százalékra ugrana az elvonás mértéke.

Mindemellett értesülések szerint az ingatlanadó ügyében is közeledtek az álláspontok, amennyiben a demokraták már nem ragaszkodnak az emeléshez, és hajlandóak egy külön szavazás során dönteni e kérdésről. Az automatizmus értelmében egyébként itt a jelenlegi 35-ről 55 százalékra ugrana az 1 millió dollárnál értékesebb ingatlanok adókulcsa.

Reid korábbi közlése szerint egyébként az adóemelés határértéke a legkevésbé vitás kérdés, a nagyobbik problémát a kiadáscsökkentések jelentik, itt egyelőre továbbra is kevés a konkrétum.

A jelentősebb tengerentúli tőzsdék teljesítményén is tükröződött az előrelépés ígérete. Az értesülés megjelenése előtt a Dow Jones IA ugyan stagnálás körüli állapotot mutatott, az S&P 500 és a Nasdaq azonban 3, illetve 7 tized százalékos pluszban állt közép-európai idő szerint este fél hét felé közeledve. Nem sokkal később a Dow már fél százalékos pluszban állt, az S&P 500 index az 1, a Nasdaq pedig a másfél százalékot közelítően erősödött.

Újra leporolt terv

Amennyiben december 31. éjfélig nem születik egyéb megállapodás, abban az esetben a szenátus elé kerülhet egy olyan áthidaló javaslat, amely meghosszabbítaná az évi 250 ezer dollár alatt keresők adókedvezményét, a szintén lejáró munkanélküli segélyeket, illetve elkerülné az úgynevezett alternatív minimum adó kiterjesztését. Mindehhez azonban a szenátus egyhangú támogatására lenne szükség, és a képviselőháznak is szavaznia kellene. Ha azonban ez nem jön össze, akkor január 4-én Obama elnök terjeszti be a javaslatot - ez pedig a szenátuson bizonyosan átmegy, hiszen a demokrata többség által támogatott forgatókönyvről van szó. Ezt vélhetően a republilánusoknak sem lesz érdeke leszavazni, mert úgy közvetve az ő elutasításuk miatt a mintegy 100 millió, 250 ezer dollár alatti jövedelmű szavazó kerülne kedvezőtlenebb helyzetbe.

Az áthidaló javaslatot a demokrata többségű szenátus a nyár folyamán dolgozta ki, akkor azonban republikánus oldalról nem kapott támogatást. A tervezet azért került ismét napirendre, mert a képviselőház republikánus elnöke, John Boehner nem tudott megegyezni Barack Obamával, ezután Boehner saját párttársai előtt is elbukott egy újabb javaslattal. Boehner ezt követően visszadobta a labdát a szenátusnak, amire annak demokrata elnöke, Harry Reid és a kisebbségi republikánus képviselőcsoport vezetője, Mitch McConnell tárgyalt szombaton, kompromisszumra azonban akkor sem jutottak.