Az előző havinál és a vártnál is nagyobb mértékben nőtt júniusban a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban. Júniusban naptári és szezonális kiigazítással 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest és 2,7 százalékkal 2015 júniusához képest - közölte pénteken a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau. Elemzők 0,1 százalékos havi növekedést jeleztek előre júniusra.

Májusban az előző havihoz képest 0,2 százalékkal, 2015 májusához képest 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Az április-júniusi negyedévben a kiskereskedelmi forgalom 2,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a január-márciusi negyedévben pedig 1,4 százalékkal.

Emelkedtek a fogyasztói árak

A vártnál kissé kevésbé emelkedtek a fogyasztói árak júniusban az Egyesült Államokban - derül ki a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az US Bureau of Labor Statistics pénteken közzétett adataiból. Júniusban az előző havihoz képest 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban. Májusban szintén 0,2 százalék volt a fogyasztói árak havi növekedése. Elemzők nagyobb, 0,3 százalékos havi áremelkedést vártak júniusra.

Havi összevetésben az élelmiszer- és energiaárak nélküli áremelkedés (maginfláció) is 0,2 százalékos volt júniusban. Az egy évvel korábbihoz képest 1,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban, szintén az előző havival, a májusi éves áremelkedéssel megegyező mértékben. Elemzők júniusra kissé magasabb, 1,1 százalékos éves áremelkedést vártak.

A maginfláció évi 2,3 százalékkal, 2012 májusa óta a legnagyobb mértékben nőtt az idén júniusban. Májusban 2,2 százalék volt a maginfláció.