Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztói hangulatindex a januári 98,5 pont óta a legmagasabbra, 97,7 pontra emelkedett májusra az utólag lefelé módosított áprilisi 97,0 pontról. Elemzők 97,0 pontos májusi adatra számítottak.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 87,0 pontról 88,1 pontra emelkedett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig nem mozdult az előző havi 112,7 pontról. Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,5 százalékról 2,6 százalékra emelkedett májusban, míg az öt-tíz éves inflációs várakozás az előző havi 2,4 százalékról 2,3 százalékra csökkent - írta az MTI.

Az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben lassult az amerikai fogyasztói árnövekedés üteme áprilisban, a pénzromlás üteme idei mélypontjára jutott.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a havi szintű fogyasztói áremelkedés 0,2 százalékot ért el áprilisban a márciusi 0,3 százalékos havi szintű fogyasztói árcsökkenés után. A dohányáruk, élelmiszerek és az energiaárak emelkedése is hozzájárult az emelkedéshez. Az éves szintű infláció 2,2 százalék volt, a márciusi 2,4 százalék után. Elemzők előzetesen 2,3 százalékra számítottak.

A vártnál kevésbé nőtt viszont a kiskereskedelmi forgalom áprilisban. Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy szezonálisan kiigazítva áprilisban 0,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom a márciusi 0,1 százalékos növekedés után, havi összevetésben. Elemzők 0,6 százalékos áprilisi kiskereskedelmi forgalomnövekedést valószínűsítettek.

Tavaly áprilishoz képest a kiskereskedelmi forgalom 4,5 százalékkal nőtt. A járműeladások nélküli áprilisi forgalom 0,3 százalékkal nőtt a márciusi 0,3 százalékos ütemet tartva. A szakértői várakozásokban magasabb, 0,5 százalékos járműeladások nélküli áprilisi forgalomnövekedés szerepelt.