Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai jegybank, a People's Bank of China csütörtöki jelentése szerint márciusban az ország devizatartaléka 10,26 milliárd dollárral 3,210 ezer milliárd dollárra emelkedett.

A devizatartalék öt egymást követő hónapban bekövetkezett csökkenés után emelkedett márciusban. Tavaly decemberben a tartalék rekordösszeggel, 108 milliárd dollárral esett, januárban pedig 99,4 milliárd dollárral csökkent.

A devizatartalék márciusi emelkedése csillapította a piaci aggodalmakat a tőkekiáramlás és jüangyengülés ördögi körének kialakulásáról - mutatott rá Tom Orlik, a Bloomberg hírügynökség Ázsiára szakosodott közgazdásza. Az ügyfeleknek írott elemzésében kiemelte, hogy az offshore és onshore jüan-ügyletek, illetve az azonnali és határidős ügyletek között szűkülő árrés arra utal, hogy a befektetők már kevésbé számítanak a jüan árfolyamának a gyengülésére.

A China International Capital Corporation (CICC) befektetési bank elemzése a kínai gazdaság javulásának jeleit tárta fel az elmúlt hetekben. Eszerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexek emelkedtek márciusban, a fogyasztói árak pedig 2,3 százalékkal nőttek februárban a januári 1,8 százalék után. A lakásárak a nagyvárosokban emelkedésnek indultak, az ingatlanbefektetések pedig a tavalyi egész évi egy százalékkal szemben az idei első két hónapban három százalékkal növekedtek.

A Bloomberg szakértője a devizatartalék növekedését az erősödő gazdasági impulzusok mellett a döntéshozók javuló gazdaságpolitikai kommunikációjának tulajdonítja. "Februárban és márciusban a jegybank kormányzója az interjúk, előadások és sajtótájékoztatók egész sorozatán foglalt következetesen állást a jüan gyengülésével szemben" - mutatott rá.

Számos elemző kommunikációs hiányosságoknak tulajdonította a kínai piacon az elmúlt hónapokban bekövetkezett szélsőséges reakciókat.