Jó hírt kapott Románia

A román gázvezeték-hálózatot kezelő állami vállalat, a Transgaz 60 millió eurós hitelt kapott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) a Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő BRUA-gázvezeték első romániai szakaszának megépítésére, ami Viorel Stefan román kormányfőhelyettes szerint újabb garanciát jelent arra, hogy a munkálatokat befejezik a vállalt határidőre, legkésőbb a jövő év végéig.
Domokos László, 2018. február 24. szombat, 16:17
Fotó: Reuters

A román kormány szombaton kiadott közleménye szerint a hitelszerződést pénteken írták alá Londonban a román miniszterelnök-helyettes jelenlétében. A Transgaz saját, 149 millió eurós forrását kiegészítendő, a mostani EBRD-hitelen kívül tavaly októberben már felvett 50 millió eurót az Európai Beruházási Banktól a Juncker-terv keretében - írta az MTI.

A BRUA első romániai szakasza 478 kilométer hosszú gázvezeték megépítését feltételezi a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékás (Recas) között. Ugyancsak az első szakaszban készítik el a kompresszorállomások közötti kommunikációs és ellenőrző berendezéseket.

Az 1318 kilométeres BRUA gázvezeték megépítésének teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít. A vezeték segít egységesíteni az európai energiapiacot, továbbá hozzájárul az energiaforrások és beszerzési útvonalak változatosabbá tételéhez - emlékeztet a bukaresti kormányközlemény. A gázfolyosón évente 4,4 milliárd köbméter gáz szállítását tervezik.

A BRUA gázvezeték és a fekete-tengeri, kitermelésre váró gázlelőhelyek ügyét egyes ellenzéki médiumok magyarellenes hangulatkeltésre használtak fel az utóbbi hetekben, miután kiderült, hogy magyar cégek nyerték meg az Arad és Szeged között hamarosan elkészülő román-magyar gázvezeték kapacitáslekötési eljárását.

HOZZÁSZÓLÁSOK