Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának Londonban ismertetett átfogó tanulmánya a valutauniós piaci kondíciók javulását jelző tényezők között kiemeli, hogy a cég a 18 euróövezeti gazdaság közül immár 13-nak a szuverén adósosztályzatára stabil kilátást tart érvényben. Ez a Moody's módszertanában kétharmados esélyt jelent arra, hogy a következő 12-18 hónapban nem változik - tehát várhatóan nem is romlik - ezeknek az eurógazdaságoknak a besorolása.

A Moody's az utóbbi időszakban sorra javítja a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait. gy hete Hollandia és Belgium "Aaa", illetve "Aa3", két hete Németország és Ausztria egyaránt "Aaa" besorolásának kilátását módosította negatívról stabilra. Három hete az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re emelte a spanyol államkötvények osztályzatát, és az új besorolásra további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást állapított meg.

A Moody's ezzel levette a napirendről a befektetési ajánlású szuverén spanyol adósosztályzat megvonását. A cég módszertanában a "Baa3" besorolás a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó széle, amelyről a spanyol adósbesorolás a Moody's döntése után egy fokozattal feljebb került.

A Moody's négy hete stabilra javította az addigi negatívról a hosszú és rövid futamidejű olasz államkötvény-kötelezettségek "Baa2/Prime-2" szintű besorolásainak kilátását, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a lépést.

A Moody's e lépések indoklásában rendre hangsúlyozta azt a véleményét, hogy az euróövezeti intézményi keretrendszer javulása nyomán enyhültek a valutaunión belüli járványkockázatok. A cég e javulások közé sorolta - és keddi londoni elemzésében is kiemelte - az eurójegybank (ECB) korlátlan másodpiaci kötvényvásárlási programját (OMT), az euróövezeti stabilitási mechanizmus (ESM) létrehozását, valamint az euróövezeti bankunió kialakításának folyamatában elért haladást. Mindezek a változások a hitelminősítő szerint csökkentik az újabb pénzügyi támogatási csomagok szükségessé válásának kockázatát, illetve ha ilyen támogatásra mégis szükség lesz, akkor annak mértéke a korábbiaknál kisebb lehet, tekintettel az európeriféria gazdaságainak közfinanszírozási szektoraiban végbement javulásokra.

Keddi elemzésében a Moody's hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az euróövezeti periféria esetében még "nincs látótávolságon belül" az adósságválság kirobbanása előtti államadós-kockázati osztályzatok visszanyerése. Az euróövezeti gazdaságok adósságállománya még mindig magasabb, mint a velük azonos besorolási kategóriában nyilvántartott más szuverén adósoké, és ez folytatódó államháztartási szigort indokol, ami viszont korlátokat szab a gazdasági növekedésnek.

Egyes eurógazdaságoknak még további 15 évnyi költségvetési kiigazításra lesz szükségük ahhoz, hogy adósságrátájukat mérsékeltebb szintekre csökkenthessék - jósolta keddi elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő a lefelé ható kockázatok közé sorolta a deflációs veszélyt is. A Moody's szerint megvan a kockázata annak, hogy az egyes perifériális eurógazdaságokban jelentkező deflációs folyamatok az euróövezet egészére kiterjednek. Ez nem a cég központi előrejelzési forgatókönyve, de ha bekövetkezik, az komolyan károsíthatja a szuverén és a kereskedelmi adósok adósságszolgálati képességét egyaránt. A defláció ugyanis hátráltatja a gazdasági növekedést és reálértéken számolva emeli az adósságállományt.

A cég szerint ugyanakkor az elmúlt időszakban bekövetkezett javulások, és főleg az EKB határozott válságkezelési elkötelezettsége nyomán érdemben csökkent annak a veszélye, hogy egyes eurógazdaságok csődbe jutnak, és így enyhült az euróövezet felbomlásával kapcsolatos piaci kockázati érzet is.