Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszisz Ciprasz úgy fogalmazott, hogy idén szerény gazdasági növekedést sikerül elérni részben az idegenforgalmi ágazat várakozásokat felülmúló teljesítményének a hatására. A miniszterelnök konkrétumokat nem mondott, de a kormány eddig a GDP szerény csökkenésére számított.

Az október elején nyilvánosságra hozott jövő évi költségvetési tervben az áll, hogy idén a hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodik, jövőre viszont már 2,7 százalékkal nő.

Az IOBE, a legismertebb görög gazdaságelemző intézet hét közepén ismertetett legfrissebb előrejelzésében az szerepelt, hogy a görög gazdaság az eddig általa vártnál kevésbé esik vissza idén, jövőre viszont a kormány és az ország hitelezői által becsültnél kisebb mértékben nő majd a gazdaság teljesítménye.

A görög intézet szerint a GDP 0,5 százalékkal csökken idén a júliusban várt 1 százalékos gyengüléssel szemben. Jövőre 1,5-2 százalékos gazdasági növekedést vár a gazdaságkutató, míg a kormány és az ország hitelezői ennél lényegesen nagyobb, 2,7 százalékos növekedéssel számolnak.

A 2008 végén kezdődött recesszió óta eltelt időszakban a görög GDP negyedével csökkent.