A német gazdaság idén 1,8, jövőre 2 százalékkal bővülhet az IMK gazdaságkutató előrejelzése szerint. Gustav Horn, az IMK tudományos igazgatója az előrejelzést ismertető berlini sajtóértekezletén leszögezte, hogy a legnagyobb európai gazdaság jó ütemben növekszik az európai és a globális gazdaságot jellemző bizonytalanságok dacára is.

A német gazdaságra kedvezőtlenül ható tényezők között említette Kína és általában a feltörekvő országok gazdasági növekedésének lassulását, valamint a Volkswagen-botrányt, amely egy jelentős exportőr és munkaadó vállalatnak, de "talán más feldolgozóipari cégeknek is" károkat okoz.

A pozitív elemek közé sorolta az Egyesült Államok gazdaságának fellendülését, amelynek egyértelműen kedvező hatása volt a német exportra. Hasonlóképpen jótékony hatása volt annak, hogy a válság által leginkább megtépázott európai országok némelyikének, például Spanyolországnak a gazdasága növekedni kezdett a megszorító gazdaságpolitika enyhítése után.

Csaknem egy növekedést ösztönző program hatásával ér fel az, hogy a német szövetségi kormány idén 3 milliárd, jövőre pedig akár 6 milliárd eurót lesz kénytelen költeni a közpénzekből a menedékkérők ellátásra. Bár makroökonómiai méretekben a 9 milliárd euró nem meghatározó nagyság, így is kedvező hatást gyakorol a bruttó hazai termék (GDP) növekedésére - hangoztatta Gustav Horn.

A német gazdaság legerősebb pillére a belső fogyasztás, amely idén 2,1, jövőre pedig 2,0 százalékkal ugrik meg a foglalkoztatottság és a bérek növekedésének köszönhetően. A munkanélküliségi ráta idén 6,4, jövőre pedig 6,3 százalékra mérséklődhet, miközben az alacsony, idén 0,4, jövőre pedig várhatóan 1,4 százalékos infláció is hozzájárul a vásárlóerő növekedéséhez.

Az export idén 6,4, jövőre pedig 6,0 százalékkal bővülhet, miközben az import 6,3 illetve 7,7 százalékkal növekedhet. A beruházások idén 5,2 százalékkal, jövőre pedig 6,2 százalékkal nőhetnek - vélik az IMK elemzői.