BUX
38240

Jobb adat jött Németországból

A német gazdaság élénkülését jelzi a BMI - az index nyolchavi csúcsra emelkedett márciusban.

MTI-Eco, 2015. március 24. kedd, 10:11

Nyolchavi csúcsra emelkedett márciusban a Németország szolgáltató szektorának és feldolgozóiparának gazdasági teljesítményét együttesen mérő összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) - közölte kedden a londoni Markit gazdasági kutató intézet az előzetes adatok alapján.

Az összetett BMI 55,3 pontra emelkedett a februári 53,8 pontról. A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke féléves csúcsra ugrott: a vártnál nagyobb mértékben, a februári 54,7 pontról 55,3 pontra emelkedett. Elemzők 55,0 pontos értéket vártak.

A feldolgozóipari BMI 8 havi csúcsra jutott: a februári 51,1 pontról 52,4 pontra emelkedett értéke. Elemzők ennél kisebb növekedésre, 51,5 pontra számítottak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal.Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza, a jelentés szerzője az adatokhoz fűzött magyarázatában kiemelte: márciusban tovább javultak a németországi magánszektor növekedési kilátásai, tavaly nyár óta a legnagyobb mértékben bővült a kibocsátás és az új megrendelések állománya. A márciusi erősebb növekedés részben a javuló gazdasági környezetnek, valamint a hazai és külföldi kereslet erősödésének köszönhető. Az árakat illetően a megkérdezett vállalatok november óta először jelezték, hogy a bekerülési költségek növekedtek. Az alacsony olajárak dacára az euró gyengülése és a munkaerőköltség növekedése összességében a ráfordítások emelkedését eredményezte. "Úgy tűnik, hogy a német gazdaság ismét gyors növekedési pályára lép, a felmérés adatai azt sugallják, hogy újabb negyedévben bővülhet szilárdan a bruttó hazai termék" - írta a közgazdász.