Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CVVM prágai közvéleménykutató-intézet idei felmérésének a hét végén nyilvánosságra hozott eredményéből kitűnik, hogy a legnagyobb társadalmi elismerésnek az orvosok, a tudósok és az ápolók örvendenek. A negyedik helyen az általános iskolai tanítók, míg az ötödiken az egyetemi tanárok találhatók.

A felmérés során rendszeresen 26 szakma társadalmi elismerésének sorrendjét kell a megkérdezetteknek felállítaniuk. Az utolsó öt helyen a következő foglalkozások találhatóak: pap (22.), titkárnő (23.), miniszter (24.), takarító (25.), parlamenti képviselő (26.).

A szakmák sorrendje jellemző a csehországi társadalmi helyzetre, közgondolkodásra. Míg az orvosok, tudósok és a tanítók presztízse tartósan nagyon magas, a parlamenti képviselők, miniszterek és a papok elismertsége, megbecsülése szintén tartósan nagyon alacsony.

Például az egyházakat a felmérések szerint a csehek többsége felesleges intézményeknek tartja, elutasítja kárpótlásukat is a volt szocialista rendszer idején elkobzott vagyonukért. A miniszterek és a parlamenti képviselők sem tartoznak a népszerű személyiségek közé, a felmérések azt mutatják, hogy a lakosság nagy része szerint nem a közt szolgálják, hanem elsősorban saját, illetve csoportérdekekkel törődnek.

A felmérés legvégén éveken keresztül a takarítók helyezkedtek el, akiket tavaly szorítottak ki erről a helyről a parlamenti képviselők. Szociológusok szerint a cseh lakosság többsége már megunta a politikusok állandó veszekedését, személyeskedését, a következmények nélküli botrányokat és visszaéléseket. Ennek a hangulatnak a következménye, hogy az emberek nagyobb megbecsülésre méltatták takarítóikat, mint politikusaikat.