A 11 európai parlamenti mandátumból az ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette jobboldali pártok szövetsége 5 mandátumot szerzett az Európai Parlamentben, s egy mandátumhoz jutott a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetsége (HDSSB) által irányított, szintén jobboldali Szövetség Horvátországért.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette koalíció 4 mandátummal rendelkezik majd a testületben. S a Horvátország Fenntartható Fejlődése (OraH) először küldhet egy képviselőt az EP-be. A szavazásra jogosult polgárok 25,17%-a vett részt a választásokon.

A választások egyik legnagyobb vesztese a Dragutin Lesar vezette Munkapárt, mivel elveszítették az egyetlen mandátumukat az Európai Parlamentben, ezért a párt vezetője vasárnap lemondott pártelnöki tisztségéről, mert véleménye szerint az övé a legnagyobb felelősség a választási kudarcért. Zoran Milanovic miniszterelnök a nem hivatalos eredmények közzététele után megköszönte a választási részvételt és inkább az előttük álló feladatok megoldására hívta fel a figyelmet, mivel szerinte nincs meghátrálás és még határozottabban kell előre haladniuk.

Tomislav Karamarko, a győztes HDZ elnöke szerint az ország katasztrofális helyzetben van a balközép kormány miatt, ezért nincs helye az eufóriának. Az ellenzéki jobboldali párt mára Horvátország legerősebb pártja, amely rendelkezik olyan gazdasági programmal,amely képes az országot kivezetni a gazdasági válságból - mondta vasárnap este Karamarko.

Ivo Josipovic államfő vasárnap kijelentette; a jövendő 11 európai parlamenti képviselőtől aktív részvételt vár az európai döntéshozatalban és persze a legjobb döntések meghozatalát Horvátország számára. Horvátországban 2013 áprilisában tartottak EP-választást, mivel az ország 2013. július 1-én lett az Európai Unió tagja. Ekkor a horvát választópolgárok 12 mandátumról dönthettek, eggyel többről, mi a mostani választáson. A tavalyi választáson a HDZ vezette szövetség 6 mandátumot szerzett, az SDP által vezetett koalíció 5 képviselőt küldhetett az EP-be, míg a Horvát Munkapárt egy képviselői helyet szerzett. Ekkor a választásra jogosultak 21 százaléka élt szavazati jogával.