Bár Trump nem marad Amerika élén, jaj a győzteseknek

Az Egyesült Államok új elnöke pontosan olyan helyzetbe kerül, mint Magyarországon a 2002-es választásokon hajszálnyi többséggel hatalomra került politikusok, akik ezt követően a nyakukon érezték az ellenzék "fagyos leheletét" és kormányzásuk miniszterelnök-cserével színezett vergődéssé vált.
Komócsin Sándor, 2020. november 8. vasárnap, 16:50
Fotó: Getty Images

Az amerikai elnökválasztás igazi tanulsága az, hogy az Egyesült Államok szinte teljesen kormányozhatatlan ország - véli Edward Luce, a Financial Times (FT) USA-val foglalkozó publicistája. A várt látványos győzelemhez képest igen szerény elnökválasztási siker miatt kesergő demokratákat az vigasztalhatja, hogy elnökjelölt még soha nem kapott annyi szavazatot, mint Joe Biden, a Demokrata Párt idei indulója. Rögtön ezt követően azonban kesereghetnek azon, hogy az ellenfél, Donald Trump a második legtöbbet kapta, megelőzve üdvöskéjüket, Barack Obamát, aki 2008-as szavazatszámával eddig vezette a listát.

Mindez annak köszönhető, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás rekordrészvételt, 150 millió körüli szavazót hozott a 350 milliós országban és a szavazatok majdnem fele-fele arányban oszlottak el a két induló között. Joe Biden mandátuma hajszálnyi többségen alapul, ezért nagy kérdés, hogy mit tud kezdeni vele. A válasz borítékolható, nem valami olyasmi, aminek igazán örülhetne. Igaz ugyan, hogy ő a Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsai közöl a leginkább mérsékelt, centrista induló, még sincs esélye arra, hogy programjának akár a töredékét megvalósítsa.

Ellenzéki többség

A republikánusok megőrizték többségüket a szenátusban, így az elnök minden érdemi kezdeményezését blokkolni tudják. Hiába akarja Biden javítani az emberek hozzáférését az egészségügyi ellátáshoz, hiába akar nagy befektetéseket a zöld technológiák fejlesztésébe, hiába akar bevezetni ingyenes felsőoktatást a középosztálybeli diákoknak és hiába akarná javítani a legfelsőbb bíróság erősen a republikánusok felé billent személyi összetételét.

Mindezekhez meg kellene nyernie a szenátus támogatását, ám az FT publicistája szerint kizárt, hogy a Kongresszus felsőháza ne tartson be mindennek, amit megpróbálna elfogadtatni. A legtöbb, amiben Biden reménykedhet, egy visszafogott gazdaságélénkítő program, amihez hozzájárulhatnak. És ez még nem is a legrosszabb rémálom, ami az új elnök éjszakáit borzongatóvá teheti.

Két kacsa

Miközben a törvényhozás és a kormány között kialakuló patthelyzet miatt az elnök beiktatása pillanatától béna kacsa lehet, Donald Trump a Fehér Ház falain kívül egyfajta sebzett kacsaként viselkedhet, akinek kedvenc szórakozása, hogy utódát piszkálja. Már a hatalomátadás átmeneti időszaka szörnyű lehet, részben a választási eredmények körüli vitával és jogi eljárásokkal, részben azzal, hogy Trump nem a kötelező udvarisággal adja át az ügyeket utódának, hanem érezteti, hogy szerinte, jelentős rajongótábora és általában a republikánusok szerint gyanús eszközökkel szerezte meg a választási győzelmet.

Biden elnöksége kibékíthetetlen erők kereszttüzébe kerülhet. A front egyik oldalán a trumpista, makacs jobboldal helyezkedhet el, amely beássa magát állásaiba (elsősorban a szenátusi többség kínálta obstrukcióba), a másik oldalon a demokratikus baloldal sorakozhat fel, amelynek hangulatát meg fogja keseríteni, hogy előretolt harcosuk, az elnök a politikai patthelyzetben semmit sem tud megvalósítani abból, amivel a Fehér Házba küldték. Biden a két fél között a senki földjén találhatja magát.

Mit lehet itt tenni?

Szóval mit tehet az új elnök. Megpróbálhat a mérsékelt, centrista politikai középre támaszkodni, amilyen ő maga is, ám meg fogja tapasztalni, hogy ez a közép már nem létezik. Van néhány olyan intézkedés, például egy szövetségi járványterv elfogadása, amelyet kormányrendeletekkel megvalósíthat és bevehet egy-két republikánust a kormányába, bár ez utóbbiért utálná pártjának baloldali szárnya.

A külpolitika kínál lehetőséget néhány gesztusra: visszaléptetheti az USA-t a párizsi klímaegyezménybe, az Egészségügyi Világszervezetbe és az iráni atomalkuba, de odahaza egy minimálbér-emelés, vagy a gazdag amerikaiak adóinak emelése esélytelen. A 2020-as választás nem fogja megváltoztatni azt a képet, amit a nemzetközi közösség mostanra kialakított az USA-ról. Továbbra is feloldhatatlan belső ellentétekkel küszködő országot látni majd, amelyben a politikai erők a legkisebb előny eléréséért is irtózatos erőfeszítéseket tesznek.

Donald Trump kísértete fogja bejárni Joe Biden Amerikáját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.09 19:03

@halacska40: Azt sem tudja, hogy mi az a double szí, hát még annak Brustja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.11.09 19:02

@na4:
Ezt most miert?
Hulyesegeket beszelsz. Az ne zavarjon, hogy ott sincs hivatalos eredmeny, ahol 40-50% van a jeloltek kozott.
Kulonleges vagy, mert nem csak konteoket kozvetitesz, de gyartod is oket!
Nem gongyolitenek fel semmit es nem annulalnak semmit, plane nem az osszeset!
Lazalmod van, csinaltass COVID tesztet!
A vilag talan legfejlettebb nyomozoszerve ( FBI)
Nyilvan a demokrataknak drukkol.
Csak mert amivel gyanusitgattok, azok buncselekmenyek, ami eseteben ott is nyomozni kell, azaz jelen esetben parhuzamosan kellene a birosagon ovni a valasztast es feljelentest tenni!
Csakhogy eddig egyetlen cafolhatatlan bizonyitek nincs arra, hogy a valasztas eredmenyet befolyasolo szabalytalansag, vagy csalas tortent.
A konteoitokat tetelesen lehet cafolni, mindegyiket, ezert talalsz ki ujakat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.11.09 19:01

@halacska40: Amennyiben nem telik fogas krémre szívesen adok pénzt reéje!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.11.09 18:59

@na4: Mi van Tapsikám, Te ismered az Egybesült Államok jogrendjét, mit jelent a halasztó hatály? Inkább maradtál volna csendben, mert aki nem tud arabúsúl - csak Fityeszesűl az ne beszéljen arabusul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.11.09 18:02

- Még egyetlen állam sem igazolta vissza a választási eredményeket.
- Rengeteg csalásra, szabálytalanságra, törvénytelenségre derült fény.
- Ezeket most szépen felgöngyölítik, annullálják az eredményeket.
- Ezeken a helyeken új szavazás lesz most már szabályosan.
- Újra összeszámolják a szavazatokat, és akkor lehet beszélni arról, hogy ki nyert.

Hiába veri a tamtamot a MSM, hiába élteti magát demens, plágium Joe & Co., hahaha. Több tízmillió Trump szimpatizáns nem fogja hagyni, hogy így palira vegyék őket. Indul a második menet. MAGA!, 4mys!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html