Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje a jelölését elfogadó beszédében határozottan rácáfolt ellenfele, a republikánus Donald Trump elnök állítására miszerint mentálisan leépülőben lévő ember lenne. A beszéd nem volt szónoki, főként miután a virtuális konvenció tévékamerája előtt, közönség nélkül mondta, ám kellő önbizalmat és józanságot sugallt - írta a Los Angeles Times. A beszédben egyszerre tálalta magát progresszív újítóként, a polgári jogok szószólójaként és a kompromisszumok embereként.

A pártkonvenciókon elhangzó záróbeszédek elmondása általában könnyű feladat a politikusoknak. Tanácsadóik, beszédíróik és ők maguk is hónapokig készülnek rá, gondosan kitalálják a hátteret, a hanghatásokat és a négynapos esemény végül is arról szól, hogy felvezesse az elnökjelölt mondanivalóját. Biden esetében a legfontosabb, a lelkes, éljenző, tapsoló, támogató tömeg hiányzott, ám Jonathan Bernstein politológus, a Bloomberg szakírója úgy véli képes volt megtenni a legfontosabbat: el tudta adni a konvenció üzenetét a választóknak.

Nem kicsit, nagyot

A kiindulópont adott volt. A republikánus ellenfél, Donald Trump elnök, akit egyszer sem említett nevén, elszúrta a pandémia kezelését, a gazdasági válságra adott választ és sok minden mást. Az elnök sok támadási felületet ad ellenfeleinek, ahol megüthetik, Biden gyorsan megsorozta egy sor bel- és külpolitikai üggyel, kezdve a szociális támogatások finanszírozásának megkurtításától egészen addig, hogy pozitívan nyilatkozik autokrata vezetőkről.

Egy témáról beszélt hosszabban, nem véletlenül, arról, mit tett volna ő szemben ellenfelével a koronavírus-járvány, illetve az abból fakadó gazdasági válság kezelésére. Ennek lényege, hogy az egészségügyi kérdésekben a tudósok és a szakértők tanácsaira támaszkodott volna az improvizációk és a hiedelmek megosztása helyett. Biden mondanivalójának ezt a részét megtámogatta a konvenció előző három napja, amelyen a felszólalók nem mulasztották el emlékeztetni a nézőket, hogy az elnökjelölt korábban részt vett közegészségügyi válságok kezelésében és gazdasági kilábalási programok levezénylésében.

Négy válság

A beszéd és a konvenció fő üzenete azonban nem az ellenfél bírálata volt, hanem az, hogy a nemzet kritikus helyzetben van, amelynek megoldásához éppen Joe Bidenre van szükség mint a megfelelő vezetőre. Az elnökjelölt négy válságról beszélt: a pandémia, a recesszió, a rasszizmus és a klímaváltozás találkozásáról - a Bloomberg cikkírója szerint sikerrel emelte ki mondandójának ezt a részét.

Az amerikai elnökválasztásokat megelőző pártkonvenciók fő célja, hogy felrázza a szavazóbázisaikat, felhívja a támogatók figyelmét arra, hogy hamarosan az urnák elé kell járulniuk. Emellett meg kell győznie azokat a híveket, akik az előválasztások során másik elnökjelölt-aspiránsokat támogattak - idén a Bidentől balra álló indulókat -, hogy le kell szavazniuk párt végső elnökjelöltjére.

Mivel mindkét csoport eléggé aktív és Trumppal szemben kész Bidenre szavazni, ez nem tűnt nehéz feladatnak, de ettől még halvány lehetett volna a demokrata konvenció és az elnökjelölt teljesítménye. A Bloomberg politológus szakírója azonban úgy véli, mind a kettő teljesítette ezt a faladatot. Világosan feltálalta az okokat, amelyek miatt el kell menniük novemberben szavazni és Biden neve mellé kell tenniük az X-et.

Csillagok háborúja-feeling

Korábban azzal bírálták Joe Biden kampányát, hogy nincs világos témája, üzenete. Build Back Better (Építsük újjá jobban!) - ez volt a mondandója a koronavírus pusztítása utáni világra utalva, ám ez nem tűnt kellően mozgósítónak. A demokraták konvencióján elmondott beszédében, azonban megtalálta az igazit: a fény és a sötétség ellentétpárjának állította be a küzdelmét Trumppal - emelte ki a beszédből Edward Luce, a Financial Times (FT) publicistája. Bizonyos fokig minden elnökválasztás a kétfősre zsugorodó páros karaktereinek összehasonlításáról is szól, Biden és a Demokrata Párt azonban ezt a szavazást egyértelműen két homlok egyenest ellentétes karakter párharcává akarja tenni.Ennek szellemében a konvenció - szemben a négy évvel ezelőtti demokrata tanácskozással - mentes volt a gyűlölködéstől. Biden az első lépést azzal tette meg ebbe az irányba, hogy Kamala Harris szenátor személyében legkeményebb előválasztási ellenfelét vette maga mellé alelnökjelöltnek. A konvención - éles ellentétben a négy évvel ezelőtti kényszeredett nyilatkozattal - Bernie Sanders szenátor a párt balszárnyának vezére lelkesen adta áldását volt ellenfelére. A karakterek csatájának alaphangját Biden azzal adta meg, hogy gyakran ismételte a szenvedély, a büszkeség, a tisztelet, a kedvesség és az illendőség szavakat. Az FT publicistája alig tud elképzelni a republikánus oldalon olyan egyesítő üzenetet, ami felvehetné a versenyt a demokraták képletével: az idősödő Luke Skywalker áll szemben Darth Vederrel. Ennek akarja láttatni a Biden-kampány a 2020-as elnökválasztást.