Joe Biden útját már nem állja semmi, hogy elnök legyen

Megerősítette Joe Biden elnökválasztási győzelmét az elektori kollégium. Bár Donald Trump elnök és csapata a Legfelsőbb Bíróságig ment, hogy jogilag bizonyítékok nélkül érje el, hogy csalás miatt érvénytelenítsék a múlt havi választás eredményét, borítékolhatóan el is bukták a jogi folyamatot. Biden január 20-án veheti át a hivatalt.
Szabó Dániel, 2020. december 15. kedd, 07:31
Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok múlt hónapban megválasztott elnöke az 55 kaliforniai elektor voksával lépte át az elnökséghez minimálisan szükséges 270 szavazatot. Az általában formálisnak bizonyuló elektori szavazásnak idén az ad jelentőséget, hogy a leköszönő elnök, Donald Trump nem ismeri el vereségét. Több államban a szavazatok újraszámlálását kérte, amit csak néhány helyen ért el, ügyvédei beadványait a bíróságok sorra elutasították az elmúlt hetekben - írja az Euronews, amely megjegyzi, hogy Biden 7 millióval több voksot kapott, mint a hivatalban lévő Trump, ez olyan különbség, amelyre még soha nem volt példa.

Donald Trump és személyes ügyvédje, Rudy Giuliani az elmúlt egy hónapban több jogi eljárást kezdeményezett, hogy bebizonyítsák, a Demokrata Párt és Biden csalt a választáson. A pereket sorra elbukták a tagállamokban, majd a Legfelsőbb Bíróságon is, minden esetben hiányolták a bizonyítékokat, hogy igazolják, tömegével adtak le érvénytelen levélszavazatokat a volt alelnökre. Bár a médiában beszéltek arról, hogy halottak voksoltak Bidenre, vagy hogy nem engedték be a független megfigyelőket a szavazatszámlálóhelyiségekbe, de ezeket egyik bíróság sem fogadta el, miután a Republikánus Párt is jelezte, hogy mindenhol voltak embereik.

Az elektori kollégiumban Biden 306 szavazatot szerzett, Donald Trump pedig 232-t. Az új elnök így hivatali esküjét január 20-án teheti le Kamala Harris alelnökével együtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK