Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ebben kiemelték, hogy az igazságügyi dolgozók különböző feltételezett kihágásaival foglalkozó, tavaly létrehozott fegyelmi testületről szóló szabályok nem tartalmaznak megfelelő garanciákat, hogy megóvják a bírákat a politikai befolyástól, illetve nem állnak összhangban a közösségi jog előírásaival - idézi a portál a Washington Postra hivatkozva.

A lengyel kormánynak két hónapja volt reagálni, azonban az Európai Bizottság alapos vizsgálat után mégsem találta kielégítőnek a választ, és ezért fenntartja korábbi aggályait.

A lengyel hatóságoknak most újabb két hónapjuk van, hogy összhangba hozzák az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, különben az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy. A Bizottság emellett intézkedésekről döntött a jogállamiság erősítése érdekében, többek között a hatékonyságot javítaná a problémák korai észlelése, valamint a párbeszéd és a nyomon követés tekintetében.

Létrehoznak egy valamennyi uniós tagállamra kiterjedő jogállamisági felülvizsgálati ciklust, amelynek keretében évente jelentés fog készülni, továbbfejlesztik az igazságügyi eredménytáblát, illetve lépéseket tesznek a jogállamiság európai kultúrájának előmozdítása érdekében.

"Az elmúlt öt évben számos különböző támadás érte a jogállamiságot. Az Európai Bizottság keményen küzdött, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel visszaverje ezen támadásokat. Ma úgy döntöttünk, hogy a jogállamiság előmozdítása, védelmezése és érvényesítése érdekében megerősítjük eszköztárunkat" - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.