Jogállamiság: nem ad egérutat az EU a lengyeleknek

Második szakaszba léptette az Európai Bizottság szerdán az új bírói fegyelmi kamara miatt áprilisban Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást. A Bizottság most indoklással ellátott véleményt küldött az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó jogszabály ügyében a lengyel kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti - írja a 444.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. július 17. szerda, 21:57
Fotó: Getty Images

Ebben kiemelték, hogy az igazságügyi dolgozók különböző feltételezett kihágásaival foglalkozó, tavaly létrehozott fegyelmi testületről szóló szabályok nem tartalmaznak megfelelő garanciákat, hogy megóvják a bírákat a politikai befolyástól, illetve nem állnak összhangban a közösségi jog előírásaival - idézi a portál a Washington Postra hivatkozva.

A lengyel kormánynak két hónapja volt reagálni, azonban az Európai Bizottság alapos vizsgálat után mégsem találta kielégítőnek a választ, és ezért fenntartja korábbi aggályait.

A lengyel hatóságoknak most újabb két hónapjuk van, hogy összhangba hozzák az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, különben az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy. A Bizottság emellett intézkedésekről döntött a jogállamiság erősítése érdekében, többek között a hatékonyságot javítaná a problémák korai észlelése, valamint a párbeszéd és a nyomon követés tekintetében.

Létrehoznak egy valamennyi uniós tagállamra kiterjedő jogállamisági felülvizsgálati ciklust, amelynek keretében évente jelentés fog készülni, továbbfejlesztik az igazságügyi eredménytáblát, illetve lépéseket tesznek a jogállamiság európai kultúrájának előmozdítása érdekében.

"Az elmúlt öt évben számos különböző támadás érte a jogállamiságot. Az Európai Bizottság keményen küzdött, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel visszaverje ezen támadásokat. Ma úgy döntöttünk, hogy a jogállamiság előmozdítása, védelmezése és érvényesítése érdekében megerősítjük eszköztárunkat" - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK