Úgy tűnik, a németek is hátat fordítanak Orbánnak és Morawieckinek

A legfrissebb kiszivárogtatott hírek szerint Németország és Franciaország vezetői úgy látják, hogy a lengyel és a magyar kormányfő olyan mélyen beásta magát vétófenyegetése mögé, hogy az EU-nak az unió közös helyreállítási alapját e két ország nélkül kell útjára indítani.
Komócsin Sándor, 2020. november 19. csütörtök, 11:19
Fotó: AFP

Lengyelország és Magyarország vezetése megmakacsolta magát, az uniós tagországok kérése ellenére nem engednek abból, hogy megvétózzák az EU 1,8 ezer milliárd eurós következő hétéves költségvetésének és közös helyreállítási alapjának elfogadását. A két ország kormánya a végsőkig ellenzi, hogy a jövőben az uniós támogatások kifizetését jogállamisági követelmények teljesítéséhez is kötnék - írja az euobserver.com. Az uniós hírekre specializálódott hírportál a vita legfrissebb fejleményeit foglalja össze az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek november 19-én kezdődő videokonferenciás csúcsértekezlete előtt.

Orbán Viktor, Magyarország és Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke segítséget kapott szlovén kollégájuktól, Janez Jansától, aki az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez és az Európai Tanács elnökéhez, Charles Michelhez címzett levelében annak a véleményének adott hangot, hogy az a jogállamisági szabályrendszer, ami a költségvetéshez és a helyreállítási alaphoz kapcsolódik, nem felel meg az uniós vezetők júliusban elfogadott megállapodásának. (Az akkori egyezséget a lengyel és a magyar kormányfő is megszavazta.)

Súlyos szavak vétó nélkül

Jansa szerint számos sajtóorgánum és az Európai Parlament több politikai csoportja nyíltan azzal fenyeget, hogy a jogállamisági kritériumot meghatározott EU-tagállamok megrendszabályozására használja fel. A jog uralma azt jelenti, hogy a vitába keveredő felek a bíróság előtt rendezik nézeteltérésüket, nem pedig azt, hogy a politikai csoportok többségi döntéssel ítélkeznek mások felett. Ez európai intézményeknek nem kellene beleavatkozniuk egyes tagállamok belpolitikai konfliktusába.

Miközben azonban a szlovén miniszterelnök szavakban támogatja a magyar-lengyel álláspontot, és az uniós hírportál szerint Orbán Viktort, aki a szövetségese, Szlovénia uniós állandó képviselője nem emelt vétót a költségvetés és a helyreállítási alap ellen az EU-nagykövetek november 16-ai szavazásán.

A praktikus megoldás

Az Euobserver idézi Orbán Viktort november 18-ai megjegyzését, miszerint a jogállamisági szabályrendszer célja, hogy megzsarolják azokat az országokat, amelyek ellenzik a migrációt. Mateusz Morawiecki bejelentette, hogy kérni fogja a Szejmet a kormány álláspontjának támogatására, a lengyel parlament előtt mondott beszédében azt mondta, hogy ellenzi az EU-tagállamok kettős mérce szerinti kezelését.

Uniós diplomaták szerint a labda a két kormányfőnél van, nekik kell elmondaniuk kollégáiknak, hogy egészen pontosan mit is akarnak cserébe azért, hogy visszavonják vétófenyegetésüket. A napokban számos európai fővárosból felhívták Budapestet és Varsót a nézeteltérések pontosítása céljából. A holland parlament azt javasolja, hogy válasszák szét a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap ügyét, hogy a utóbbit a lengyel és magyar hozzájárulás nélkül is elfogadhassák.

Clement Beaune, franca Európa-ügyi államtitkár megerősítette, hogy keresik a "praktikus megoldást" a kialakult patthelyzetre, amelynek segítségével, ha nincs más lehetőség, akkor a 25 tagállam tovább tud lépni az ügyben Magyarország és Lengyelország kihagyásával. A francia és a német vezetés keresi a "technikai pontosítás" lehetőségeit a jogállamiság szabályozással kapcsolatban, de visszavonásról nem lehet szó. Ugyanezt mondja David Sassoli, az Európai Parlement elnöke. A jogállamisági szabályozásról szóló vitát nem nyitják újra.

A Napi.hu kormányközeli politikusoktól és hátteremberektől megtudta, hogy milyen stratégiai fogások kerültek napirendre magyar részről a jogállamisági vitára készülve. Ezek között van békülékeny változat is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.11.19 20:26

Brüsszel = totális csődtömeg. A britek csinálták jól, elhagyják a süllyedő hajót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.11.19 19:49

Itt Orbán Viktor a zsaroló. azt hiszi ez a majom, hogy ezt megteheti. Hatalmat akar? Pofon lesz a vége és bukás. Én a helyükben náci módra megszervezném az utamat Dél-Amerikába!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.11.19 19:45

@LenovoR61: remélem abban a tudatban komcsizol hogy orbán kisztitkár volt az apja pedig párttitkár :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lamlam, 2020.11.19 19:14

Muttikám , elfuseráltad az országod most jogállamiságra hivatkozva pénzeket szeretnél elvenni a V4-től . Fulladjatok bele a migránsokba !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LenovoR61, 2020.11.19 17:17

Nem szabad engedni mert utána kicsinálnak bennünket. Ezek geci komcsik. Most meg lehetne kerülni bennünket . Az alapszabály rájuk nem vonatkozik? Válasszák kétfelé a 1 pénzosztás 2 jogállamiság. Ez már nem felel meg nekik. Akkor nekünk miért lenne jó. A zsidó Soros meg közben bukja a lóvét mert még nincs aláirás és a pénze áll. A szemét mennyit fog kaszirozni a hitelen. Megdögölhetne már. A buzi fia meg semmire sem jó csak seggbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html