Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sajtóértesülések szerint Sergio Mattarella államfő hétfőn délután fogadja az M5S és a Liga delegációját. A két párt bemutatja a közös miniszterelnök-jelöltjüket és a kormány tervezett tagjait. (Soha nem látott ellenféllel kerülhet szembe az EU - ezt a cikket olvasta már?)

Miután Luigi Di Maio és Matteo Salvini is lemondott a kormányfői tisztségről, közös jelöltként Giuseppe Contéra esett a választás, aki a római Luiss egyetem, valamint a firenzei egyetem jogászprofesszora. Az 54 éves Conte neve bár alig ismert az olasz választók között, több csődbe jutott olasz nagyvállalkozás jogi tanácsadójaként dolgozott válságkezelőként.

A közös miniszterelnök-jelölt tehát szakértő és nem politikus, így nem vet árnyékot a kormányt alakító két párt vezetőjére. Az M5S-Liga kormányszerződés értelmében a miniszterelnök a két párt közös programjának "végrehajtója".

Az olasz sajtó úgy tudja, Matteo Salvini a belügyminiszteri széket kapja meg, Luigi Di Maio pedig a munkaügyi vagy a gazdasági fejlesztési tárca várományosa. Külügyminiszterként Giampiero Massolót, az olasz titkosszolgálatok volt vezetőjét javasolják, pénzügyminiszternek Giancarlo Giorgettit, a Liga politikusát.

A két párt hangsúlyozta, hogy nem koalíciót kötöttek, hanem kormányszerződést egy közös 5 éves program megvalósítására. Erről az M5S tagsága pénteken interneten szavazott és a résztvevők 94 százaléka jóváhagyta a kormányszerződést. A Liga választói a hétvégén utcai urnáknál voksoltak ugyanerről. Felmérések szerint tíz olaszból hat igent mond az M5S-Liga kormányra.

Ha az államfő nem támaszt alkotmányos kifogást, az új római kormány tagjai akár már kedden letehetik esküjüket, majd a parlament elé járulnak bizalmi szavazásra - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.