BUX
41052

Jogilag nincs rendben az ECB akciója?

Német elnöki kritikát kaptak az ECB államkötvény-vásárlásai.

NAPI, 2011. augusztus 24. szerda, 14:13

Az Európai Központi Bankon (ECB) keresztül történő masszív államkötvény-vásárlás jogilag megkérdőjelezhető - vélekedett Christian Wulff, német köztársasági elnök a Nobel-díjas közgazdászok lindaui könferenciáján. Wulff szerint az EU alapszerződésének egyik cikkelye megtiltja, hogy az ECB közvetlenül az egyes államoktól vegyen kötvényeket. Ennek tilalomnak csak akkor van értelme, ha nem kerülik meg másodpiaci vásárlásokkal - mondta az elnök hozzátéve, hogy az indirekt vétel drágább is, mint a közvetlen.

A Reuters beszámolója emlékeztet rá, hogy a német elnöki poszt jobbára csak ceremoniális funkciókkal bír, a kormány politikájára alig van közvetlen hatása, ám Wulff így is azon tábor hangját erősíti, amely a kötvényvásárlást, mint válságkezelési módot kritizálja.

Amint arról beszámoltunk, az ECB kormányzótanácsának augusztus eleji ülésén összesen négyen, köztük Jens Weidmann, a német központi bank elnöke, Jürgen Stark, az ECB igazgatótanácsának tagja, valamint legalább egy Benelux állam központi banki elnöke is ellenezték az ECB kötvényvásárlási programjának felélesztését.