Jöhet a lengyel euró

Jean-Claude Juncker igen optimistán ítéli meg Lengyelország eurócsatlakozási lehetőségeit, bár nem ő az illetékes, hogy eldöntse, felkészült-e erre egy ország vagy sem.
Barabás Júlia, 2019. május 1. szerda, 17:04
Fotó: Buksza

Ha Lengyelország úgy érzi, hogy kész erre, és az euróövezet tagjai is készek erre, akkor a lengyelek már holnap reggel beléphetnek az az eurózónába - hangsúlyozta a Rzeczpospolitának adott interjújában Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Ezt gesztusnak szánhatta, ugyanis az euró bevezetése előtt az erre jelentkező EU-tagországnak meghatározott inflációs, költségvetési és az államadósságot illető feltételeket kell tejesítenie két éven át.

Juncker szerint, ha nem lett volna euró, akkor az utóbbi évek pénzügyi válsága idején az egyes európai országok kormányai és jegybankjai egymással versengő árfolyampolitikát követtek volna, ahogy az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején tették. Ez súlyosbította volna a krízist és annak következményeit.

Természetesen lengyeleknek maguknak maguknak kell eldönteniük, hogy leváltják-e a zloty az euróra. Én nem beszélem rá őket, hogy holnap reggel 11-kor lépjenek be az euróövezetbe - fejtegette, mert nem az euró propagandistája. Tisztában van azzal, hogy a lengyelek 50-60 százaléka ragaszkodik a nemzeti valutához.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.05.02 17:20

Egy lehetséges forgatókönyv:
- Lengyelország átáll az euróra, örömünnep Varsóban
- Olaszország gazdasága bedől, az olasz államadóség brutális mérete miatt az euró árfolyama elindul a béka segge alá
- Juncker úr és gazdasági tanácsadói azt találják ki, hogy az eurót úgy lehet megmenteni, ha az olasz államdósságot elosztják az euróövezet tagállamai között
- Lengyelorságba megérkezik a rájuk eső rész-számla: az összeg brutális, kifizetéséhez a kis Lengyelországnak óriási hitelt kell felvenni azoktól, akik hajlandóak ilyen hatalmas összeget bármilyen magas kamatra hitelezni nekik, pl a Juncker Barátai Banktól ;-)
Erről jut eszembe, Magyarországnak még nem üzentek, hogy ideje belépni az euróövezetbe? Minden új belépő balekkel kisebb lesz az egy Euró-tagállamra jutó olasz államadósság-rész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html