Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha Lengyelország úgy érzi, hogy kész erre, és az euróövezet tagjai is készek erre, akkor a lengyelek már holnap reggel beléphetnek az az eurózónába - hangsúlyozta a Rzeczpospolitának adott interjújában Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Ezt gesztusnak szánhatta, ugyanis az euró bevezetése előtt az erre jelentkező EU-tagországnak meghatározott inflációs, költségvetési és az államadósságot illető feltételeket kell tejesítenie két éven át.

Juncker szerint, ha nem lett volna euró, akkor az utóbbi évek pénzügyi válsága idején az egyes európai országok kormányai és jegybankjai egymással versengő árfolyampolitikát követtek volna, ahogy az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején tették. Ez súlyosbította volna a krízist és annak következményeit.

Természetesen lengyeleknek maguknak maguknak kell eldönteniük, hogy leváltják-e a zloty az euróra. Én nem beszélem rá őket, hogy holnap reggel 11-kor lépjenek be az euróövezetbe - fejtegette, mert nem az euró propagandistája. Tisztában van azzal, hogy a lengyelek 50-60 százaléka ragaszkodik a nemzeti valutához.