Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-oltások beszerzésében az uniós összefogásnál minden csak rosszabb lenne - állítja a Népszavának adott interjújában Peter Liese német európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője, aki tavaly maga is részt vett a járvány elleni küzdelemben Németországban.Újabb káosz keletkezne, különösen a kisebb tagállamok járnának rosszul, hiszen nem lenne erős érdekérvényesítő erejük a tárgyalásokon.

A jelenlegi tudásunk birtokában tavaly nyilván több Pfizer/BioNTech-vakcinát rendeltünk volna, de Liese személyes meggyőződése, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke sem tudott volna jobb megállapodást kötni, mint az Európai Bizottság. Nem csak az oltási kampány ütemét kell figyelembe venni, hanem a hosszú távú folyamatokat is, és ez jobb az EU-ban, mint az Egyesült Királyságban.

Az unió a gyártókkal sokkal előnyösebb felelősségvállalási feltételeket harcolt ki, mint a szigetország. A BioNTechnél például elismerték, hogy az EU-nak jóval több adatot kellett szolgáltatniuk az oltóanyag hatásosságáról és mellékhatásairól, mint a briteknek. Emellett az oltási kampány az Egyesült Királyságban is lassú, ráadásul egy kockázatos vállalkozásba fogtak: csak az első vakcinát adják be, és jóval tovább várnak a második oltással, mint ahogy a gyártó ajánlja.

Jó lehet az orosz oltás is

Az oltások fel fognak gyorsulni. A héten elkezdődnek az oltások a Moderna vakcinájával. Ha minden jól megy, január végén a piacon lesz az AstraZeneca. A Johnson&Johnson várhatóan a jövő hónapban benyújtja az engedélyezési kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez, és a készítménye remélhetőleg már az első negyedévben megvásárolható lesz. A CureVac oltóanyagát a második negyedévben hozhatják forgalomba.

A kínai vakcina kevésbé biztonságos és fele olyan hatásos, mint azok, amelyeket Európában engedélyeztek. Az orosz SzputnyikV mögött az AstraZeneca és a Johnson&Johnson készítményéhez hasonló technológia áll. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban súlyos hibát vétett, amikor augusztusban bejelentette az engedélyezését, mielőtt befejeződtek volna vele a tesztek. Ez aláásta a készítmény iránti bizalmat. Ha a SzputnyikV-vel végigcsinálják a szükséges eljárást, és ugyanolyan eredményeket produkál, mint az AstaZeneca szere, akkor komoly oltóanyag lehet belőle.