Jöhet a feketeleves a forintpiacon

Már idén elkezdheti monetáris enyhítésének visszavonását a Fed, vélik szakértők az amerikai költségvetésről a héten született megállapodás után. A pénzbőség zsugorodása várakozások szerint visszafogja a magyar állampapírok keresletét. Közben londoni befektetői felmérések ennek ellenkezőjét sejtetik, azaz idén nem esik neki a Fed a kötvényvásárlási programjának.
Napi.hu, 2013. október 19. szombat, 12:10
Fotó: Napi.hu

Az amerikai közhivatalok bezárása miatt számos olyan adatot nem publikált a kormány, amelyekre a Fed támaszkodik döntéseinek előkészítésekor, ám ennek ellenére elképzelhető, hogy a bank még az év vége előtt megkezdi monetáris enyhítésének visszavonását - vélik a Financial Timesnak nyilatkozó elemzők. Az elmaradt közkiadások várakozások szerint fél százalékpontot nyesnek le a negyedik negyedévre várt kétszázalékos év/éves GDP-növekedésből, ám abban is nagy az egyetértés, hogy a gazdaság gyorsan lerázza magáról a 16 napos leállás káros hatását.

A hetekig tartó parttalan vita a költségvetés finanszírozásáról és az eladósodás plafonjának emeléséről megtépázta az amerikai döntéshozók és döntéshozatali mechanizmusok megbízhatóságába vetett bizalmat, ám ennek hatása is gyorsan elhalványulhat. Ha a vállalatok és a fogyasztók úgy látják, hogy a jövő év elején nem ismétlődik meg az elmúlt hetek bénultsága, lelkesen vethetik bele magukat a termelésbe, a beruházásba és a vásárlásokba.

A piac jelez

Az amerikai államkötvények piacának folyamatai arra utalnak,hogy a befektetők nem tartanak valószínűnek egy nagyon korai visszavonást. A tízéves papírok hozama a határozott kereslet nyomán 2,75 százalékról 2,60-ra mérséklődött, a dollár szintén a legalacsonyabb szintre került február óta. Az biztosnak látszik, hogy Fed októberben nem kezdi meg havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlásai csökkentését, mert az elmaradt adatok miatt ehhez kevés az információja.

Ugyanakkor a bank döntéshozói december 18-ai ülésükön már jónak láthatnak egy kisebb lefaragást, ha a szeptember-novemberi adatsor arra utal, hogy a gazdaság határozottan erősödik, és elég valószínűnek látszik, hogy a kedvező folyamatok kitartanak 2014-ben is. A pénzbőség szűkülése a magyar állampapírok és a forint piacáról is kivonhat forrásokat, ami megdrágíthatja az adósság finanszírozását.

Érzékeny pont lehet Magyarország
A Moody's Investors Service, a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja külön elemzést állított össze arról, hogy miként érintené a közép- és kelet-európai gazdaságokat a Fed és más nagy jegybankok likviditásözönének megvonása. A felmérés kimutatta, hogy a 2005-2007 közötti időszakhoz képest a térségben Szlovákia és Lengyelország portfolió-beáramlása emelkedett a legnagyobb mértékben 2010 és 2012 között. Ebben a két országban a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva 3,6, illetve 4,2 százalék volt az elmúlt két évben a portfolió-beáramlások értéke a pénzügyi válság és a jegybanki mennyiségi enyhítési programok kezdete előtt mért két év 1,1, illetve 1,7 százalékos aránya helyett.
Csehországban és Romániában kisebb mértékű volt az emelkedés, 2, illetve 1,8 százalékra a korábbi 0,8 és 0,6 százalékról. Magyarországon a GDP-érték 1,9 százalékára csökkent a 2010-2012-es időszakban a portfolió-beáramlások értéke a 2005-2007-es 4,3 százalékos átlagról, de a magyar piacra érkező portfoliótőke GDP-arányos értéke így is összemérhető maradt a cseh és a román szintekkel - áll a Moody's kimutatásában.
A pénzintézet szerint a külföldi jegybanki likviditásözönből eredő kamatköltség-megtakarítások mind az öt ország esetében jelentősen hozzájárultak a költségvetési konszolidációhoz. "Szokatlan körülmények" egy idejű kialakulásának eredményeként jöttek létre e kedvező külső finanszírozási kondíciók, ám az valószínűtlen, hogy ugyanezek a körülmények középtávon ismét előállnának - jósolták a Moody's londoni elemzői.
A hitelminősítő szerint amikor a fejlett ipari gazdaságok jegybankjai hozzákezdenek majd e monetáris ösztönzés visszavonásához, az ennek nyomán apadó globális likviditás valószínűleg csökkenti a keresletet a felzárkózó térség állampapírjai iránt, várhatóan emelve ezeknek a szuverén adósságeszközöknek a hozamát. A Moody's elemzői szerint a közép- és kelet-európai ötök közül - a bruttó finanszírozási igényeket és a hazai finanszírozási források likviditását figyelembe véve - erre a folyamatra Románia és Magyarország lenne a legérzékenyebb, Lengyelország közepesen, Szlovákia és Csehország pedig a legkevésbé sebezhető.

Megdrágult a hitel

A kormány leállása miatt az FT számítása szerint 73 millió dollárral kellett több kamatot fizetni az állampapírok után. Ez meggyezik a kongresszus alsóházában dolgozó képviselők egyéves fizetésével, vagy a legfelsőbb bíróság működési költségével. Ha politikusok a következő hetekben nem arra törekednének, hogy betartsanak egymásnak - ahogy ezt tették az elmúlt hetekben -, akkor eredményesen lezárhatnák december 13-áig a költségvetési vitát.

Ez nagyban növelné az esélyét annak, hogy még idén megkezdődik a monetáris enyhítés visszavonása. A bizonytalanság folyatódása viszont a halogatás mellett szólna. Az elmúlt hetekben a szakértők többsége úgy vélte, hogy a Fed nem lép addig, amíg új elnöke tavaly tavasszal el nem foglalja hivatalát. A kongresszus várhatóan támogatja Barack Obama jelöltje, Janet Yellen kinevezését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.10.20 10:23

@ingyen: a sajtónak nagyon nagy hatása van az árfolyamokra, a befektetők jelentős része ez alapján hoz döntést.
nálunk csak az korlátozza némileg a hazai sajtó befolyását, hogy a tőzsdén a külföldiek dominálnak, ők pedig nem olvassák a magyar sajtót( bár itteni tanácsadóik igen) .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.10.20 09:36

bakker.

mindig sejtettem, hogy a napi.hu mozgatja a tőzsdét. de most, hogy ti is ezt mondjátok, már biztos vagyok benne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2013.10.19 22:42

@troll:
a NAPI.hu ..., ahogy a MOL esését is előidézte egy hazug cikkel (norvég alap) ..., más kérdés, hogy ott már annyi feszültség gyűlt össze egyéb ügyek miatt, hogy ez a cikkecske már elég volt az omláshoz ...

más lapok meg éppen ellenkezőjéről írnak, azaz hogy éppenséggel idén már nem lesz tapír, mivel előbb tiszázni kell, mekkora kárt okozott az államigazgatás többnapos leállása, stb. ... sztem egyértelműen jövő évre húzódik (Bernie már nem is akarja meghozni ezt a döntést, majd az öreglány kezében robbanjon a szar) ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.10.19 22:07

vajon ki spekulál itt forintgyengülésre, hogy mindig ezzel riogat a napi.hu?

a fed pedig miért is fejezné be a likviditásbővítést, mikor az amerikai infláció alacsony, ráadásul a külkerhiány és a dollár világpénz, tartalékpénz funkciója miatti külső money hoarding évi közel 1000 millárd dollárt tartósan kivon az amerikai gazdaságból?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html