Három forgatókönyvvel kell számolniuk a gazdasági szakembereknek az amerikai elnökválaszt követő időkre - derül ki Mohamed A. El-Erian befektetési alapkezelő menedzser összefoglalójából, amely a Bloombergen jelent meg. Rövid távon lényegesen eltérő hatása lenne a várt és a váratlan eredménynek, hosszabb távon már nem olyan nagy a különbség

Az alapvető forgatókönyv szerint hiába csökkent a különbség Hillary Clinton demokrata és Donald Trump republikánus jelölt között, az előbbi nyer.

Mivel azonban az elnökjelöltek mellett kongresszusi képviselőkre és szenátorokra is szavaznak az amerikaiak, e verseny kimenetele is érdekes. Várakozások szerint a törvényhozásban marad a republikánus fölény, ami patthelyzethez vezet az elnök és a kongresszus viszonyában.

Nyugi és idegesség

Ha ez a várakozás teljesül, akkor nem várhatók nagy piaci mozgások. A részvények ára nem mozdul el jelentősen, akárcsak a kötvényeké és a valutáké. Van azonban két váratlan lehetőség, amelyek az előbbivel éppen ellentétes hatással járnának.

A részvénypiacokon eladási hullám követné Trump elnökké választását, főként akkor, ha tüstént hozzálátna néhány ígérete megvalósításához. Ilyen az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény felülvizsgálata vagy a kínai és mexikói import megadóztatása.

Még komolyabb lenne a felfordulás, ha belenyúlnának a pénzpiaci szabályozásba, például a 2008-as hitelválság után elfogadott, a szabályozás megszigorító Dodd-Frank-törvény visszavonásával.

Pénzügyi bizonytalanság

Az idegesség érintené a vállalati kötvények piacát, de nem nagyon érintené az államkötvényekét, ugyanis két egymás kioltó hatás érvényesülne.

A befektetők egyrészt a gazdasági növekedés lassulásától, másrészt az infláció emelkedésétől tartanának. Az előbbi a gyengíti, az utóbbi erősíti a befektetési hajlandóságot. A pénzügyi bizonytalanságot fokozná, ha Trump elnökként is támadná a Fedet.

Egy irányba húznának

A másik kis valószínűségű lehetőség, hogy Clinton győzelme párosulna a kongresszus demokrata irányítás alá kerülésével. Ez is részvényeladásokat eredményezne, különösen az gyógyszergyártók és a tradicionális energiákkal foglalkozó cégek piacán. A demokraták ugyanis be akarják vonni az egészségügy finanszírozásába az előbbieket, illetve az alternatív energiák felhasználását támogatják.

Az államkötvények nyomás alá kerülnének, ugyanis egy ilyen helyzetben megnőne a valószínűsége annak, hogy a kormány költségvetési költekezéssel gazdaságösztönző programot indít.

Valutapiacok

A valutapiacokon a két utóbbi forgatókönyv ellentétes hatással járna. Trump külkereskedelem-korlátozó lépései erősítenék a dollárt, mivel egy kereskedelmi háborúban az USA partnerei komolyabban sérülhetnének, lévén gazdaságuk nyitottabb, mint az amerikai gazdaság. A demokraták nagy sikere viszont gyengítené a dollárt.

Lassuló lassú növekedés

Az alapvető forgatókönyv teljesülése esetén várhatóan két körülmény jellemezné az amerikai gazdaságot: lassú, de folyamatos növekedés és stabil pénzpiacok. Ugyanakkor az évek múlásával mindkét ágon gondok jelentkezhetnek.

A lassú növekedés nem termel elég erőforrást a hosszú távú fejlődéshez, ezért idővel elenyészhet, és a gondokat fokozhatja, hogy az elitellenes társadalmi hangulat gazdasági, pénzügyi, intézményi bizonytalansághoz vezethet.

A kellemetlen gazdasági hatást vélhetően nem tudná ellensúlyozni a Fed laza monetáris politikája. Az elmúlt hónapok azt bizonyították, hogy megvan a jegybanki beavatkozások hatásának a határa. A Bank of Japan például kénytelen volt azzal szembesülni, hogy nem tud kellő hatással lenni a jen árfolyamára.

Emellett a Fed - és az Európai Központ Bank - jelezte, hogy hajlandósága se nagyon van már arra, hogy a kormányok helyett is gondoskodjon a gazdaság ösztönzéséről.

Felerősített hatás

A váratlan változat megvalósulásával kapcsolatban elvileg eligazítást nyújthatna, hogyan reagáltak a piacok a Brexit népszavazási győzelmére Nagy-Britanniában, ami órási meglepetés volt.

A feltételes módot az indokolja, hogy szemben a fonttal a dollár olyan világvaluta, amelyet mindenütt használnak. Ez felnagyítaná, tartóssá tenné nagy árfolyamváltozások hatását.

Bizonytalanság

Mindent összevetve nem véletlenül reagáltak idegesen a piacok arra, hogy az elmúlt két hétben élesebbé vált az elnökválasztási verseny. Ez megelőzően Clinton biztosnak látszó győzelme valójában mesterségesen nyugtatta meg a piacokat.

Akármi is lesz az eredmény látszik, hogy az amerikai társadalom mély megosztottsága tartós politikai, gazdasági pénzügyi, intézményi bizonytalanságot okoz. És ezt nem szeretik a befektetők.