Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszander Lukasenko Fehéroroszország államfője azzal fenyegetőzik, hogy ha Oroszország továbbra is korlátozza olajszállításait országának, akkor az Barátság kőolajvezetékben Európa felé áramló orosz olajból kárpótolják magukat - adta hírül a bne IntelliNews régiós hírportál. Oroszország nem szállította le azt a mennyiséget, amennyire Belarussziának szüksége van: mindössze félmillió tonna érkezett, ami másfél millióval kevesebb a szükségesnél.

Mi megfelelő módon folytatjuk a tranzitszállításokat, megteszünk minden technikai intézkedést, ami ehhez szükséges - folytatta az elnök. Ehhez képest barátságtalan lépéseket tapasztalnak Oroszország részéről. Például még nem fizették ki a tavalyi tavaszi-nyári szennyezett olajszállítások miatt járó kártérítést. (A szennyezés károkat okozott a fehérorosz és a lengyel finomítókban.) Ez további okot szolgáltathat arra, hogy a Barátság megcsapolásával kárpótolják magukat.

A Barátság vezeték két ágon fut Oroszországból Kelet-Közép-Európa felé, az egyik Lengyelországot és Németországot célozza meg Belarusszián keresztül, míg a déli ág Csehországba, Szlovákiába és Magyarországra vezet Ukrajnán keresztül. Fehéroroszországnak gondot okoz, hogy Moszkva január 1-jén leállította, majd csak részben indította újra olajexportját, mondván: lejárt a korábbi ezzel kapcsolatos szerződés.

Minszk bejelentette, hogy januárban ideiglenes megállapodást kötött Mihail Gucerijev oligarcha Safmar vállalatával, amelytől az új orosz felár nélkül tudott olajat vásárolni. Az elmúlt években vettek nyersanyagot független orosz finomítóktól is minimális prémiummal. Lukasenko január végén arról beszélt, hogy az amerikai kontinensről és a Közel-Keletről vásárolhatnak olajat a kieső orosz szállítás pótlására.