Jöhet a kínai kamatemelés

A legtöbb elemző szerint a hétvégén október közepe után ismét irányadó kamatot emelhet a kínai jegybank, miután pénteken idén már ötödször, fél százalékkal növelte a kötelező banki tartalékrátát.
NAPI, 2010. november 19. péntek, 12:34
Fotó:

A hivatalos kínai banki tartalékráta ezzel november 29-én 18 százalékra emelkedik majd, ám a valóságban minden bankra más-más ráta vonatkozik.

A Wall Street Journal értesülései szerint a kínai jegybank (PBOC) szóban figyelmeztetett néhány kiugrósan sokat hitelező bankot a tartalékok növelésére, miután nyilvánosságra hozták az infláció elszabadulását jelző számokat - a PBOC azonban sem megerősíteni, sem cálfolni nem kívánta az értesülést.

A Standard Chartered Marketwatch által megkérdezett közgazdásza szerint a PBOC jellemzően a piaci várakozásokkal ellentétesen cselekszik, ezért elképzelhető, hogy az elemzői várakozásokkal ellentétben mégsem emelnek kamatlábat.

A kínai jegybank október közepén 0,25 százalékkal 5,56 százalékra emelte irányadó kamatlábát; miután a héten kiderült, hogy az infláció októberben 4,4 százalékra nőtt - szeptemberben még 3,6 százalékos volt az éves fogyasztói árindex -, az elemzők szerint a hétvégén újabb kamatemelés következhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK